U sarajevskim vrtićima od ove godine i online upis

Od ove godine u sarajevskim vrtićima moguć je online upis, a priprema se i program za sufinansiranje boravka djece u privatnim vrtićima, saopštili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

“Pojašnjavamo kritične tačke u vezi sa poskupljenjima u predškolskim ustanovama, jer je ovo sufinansiranje namijenjeno roditeljima, djeci, porodicama i učinke sufinansiranja moraju osjetiti porodice. Razumijemo da su neka poskupljenja neizbježna, ali nećemo tolerisati oportunističke odluke pojedinih vlasnika privatnih predškolskih ustanova. Ministarstvo privrede ima programe podrške za poduzetnike, a ovaj program namijenjen je sa tendencijom podizanja standarda roditelja/staratelja/hranitelja djece predškolskog uzrasta te omogućavanje ravnopravnog učešća žena u prilikama za zapošljavanje”, ukazali su iz kantonalnog Ministarstva za odgoj i obrazovanje.

Istakli su da će o svim novinama u vezi s upisom djece roditelji biti blagovremeno obaviješteni putem zvanične web stranice Ministarstva.

Ministarstvo je pripremilo i set odgovora na često postavljana pitanja roditelja vezanih za upis djece u vrtiće, kao i za sufinansiranje boravka djece u privatnim vrtićima za školsku 2022/2023. godinu.

“Da li djeca koja u školskoj 2021/2022. godini nisu imala subvenciju, a korisnici su usluga neke od privatnih ustanova, imaju pravo na subvenciju u narednoj školskoj godini”, jedno je od najčešće postavljanih pitanja.

U Ministarstvu su naveli da je programom Vlade Kantona Sarajevo planirano da sva djeca, koja koriste usluge privatnih vrtića, imaju pravo na sufinansiranje boravka, pod uslovom da privatni vrtić nije uvećao cijenu boravka za više od 10 posto u odnosu na cijenu od prošle godine.

Odgovori na ostala često postavljana pitanja dostupna su na ovom linku.

Roditelji upite mogu slati na mo@mo.ks.gov.ba.

Radio AS