U Sarajevu na otvorenom održana premijera mjuzikla “Kosa”

Na pozorišnom trgu Susan Sontag sinoć je premijerno izveden mjuzikl “Kosa”, što je njegovo prvo prikazivanje nakon 30 godina pauze.

Gledaoci ispred Narodnog pozorišta Sarajevo sinoć su uživali u bogatom programu održanom u sklopu programa festivala “Kultura na ulice!”, a koji je obuhvatio i mjuzikl “Kosa”.

U novoj izvedbi mjuzikla “Kosa” učestvovali su umjetnici i solisti uz fenomenalni hor Opere NPS, Sarajevsku filharmoniju i bend Muzičke produkcije BHRT-a.

“Kosa” je, inače, prvi put odigrana 1967. na Broadwayu. Dijalog i stihove pisali su Gerome Ragni i James Rado, dok je muziku kompozirao Gart MacDermot.

Nastala je kao proizvod kontrakulture i antiratnog bunta 1960-ih godina, a radnja prikazuje nekoliko odvojenih priča o mladim hipicima u Americi koji žive na ulicama New Yorka, bez posla i budućnosti, nastojeći izbjeći regrutaciju i sudjelovanje u vijetnamskom ratu. Protagonist je mladić Claude koji razmišlja da li se im pridružiti ili poslušati svoje roditelje i otići u rat.

U opkoljenom Sarajevu 1992. godine, suočeni sa surovom realnosti, bh. umjetnici su se okupili i oživjeli “Kosu”.

Premijera ratne “Kose”, izvođena je 17. novembra 1992. godine u opkoljenom Sarajevu, a u periodu od 1992. do 1994. godine je pogledalo više od 15.000 ljudi tokom 74 izvođenja.

Nakon 30 godina, vratila se na scenu u ruhu svevremenog mjuzikla zbog kojeg izvođači pjevaju kroz suze širom svijeta, ali i publika sa druge strane scene.

Radio AS