U Sarajevu otvoren Think pink Centar za žene oboljele od raka dojke

U Sarajevu je danas otvoren prvi Centar za osnaživanje zdravlja žena u Bosni i Hercegovini – Think Pink Centar.

Kroz sveobuhvatan pristup ženskom zdravlju ovo će biti resurni centar informacija i pružanja psihosocijalne potpore za oboljele žene, edukativni centar o prevenciji bolesti, a sve u skladu sa europskim i svjetskim smjernicama i preporukama.

Aktivnosti u Centru koji se nalazi na Trgu fra Grge Martića 4 počinju već od ponedjeljka. Među njima bit će psihoterapija, konsultacije sa medicinskim stručnjacima, tjelovježba, te nutricionističko savjetovanje o prehrani prilagođenoj onkološlim pacijenticama.

Oboljelim ženama će jednom sedmično biti omogućeno da preuzmu besplatne perike na korištenje ili pokrivala za glavu. Određeni broj silikonskih proteza bit će dostupan pacijenticama kao i paketići prve pomoći za žene operisane u zadnjih godinu dana.

Također, planirano je da Think pink Centar pruža usluge navigacije pacijentica oboljelih od karcinoma dojke sa područja drugih kantona, a koje su primorane doći na liječenje u Sarajevo. Centar će tim pacijenticama pružati tehničko – logističku podršku tokom liječenja, u ovisnosti od smještajnih kapaciteta kojima raspolaže. Sve usluge će biti besplatne.

U Centru će se održavati i susreti Think pink mreže koja okuplja udruženja oboljelih iz cijele Bosne i Hercegovine. Planirano je i održavanje stručnih skupova, a prvi u nizu je sastanak onkoloških sestara iz pet onkoloških centara u BiH.

Nela Hasić, regionalna direktorica organizacije „Think pink – zajedno smo jedno“:

“Izuzetno nam je drago što smo nakon 20 godina uspješnog rada u Bosni i Hercegovini nivo usluga i aktivnosti naše organizacije podigli na jedan novi nivo. Think pink Centar dao nam je mogućnost da institucionaliziramo naš rad, odnosno da postavimo temelje institucije koja će u budućnosti biti servis za žene oboljele od raka dojke, ali i edukativni centar o prevenciji najučestalijeg karcinoma kod žena.

Želimo biti fokusirani na usluge koje žene nažalost ne mogu dobiti odmah u zdravstvenom sistemu. Cilj nam je pacijenticama olakšati put ka oporavku i zdravlju. Nekad su pitanja gdje, šta, kako, kada i kome da se obratimo jednako teška kao i sama bolest.”

Općina Stari Grad ustupila je prostor na atraktivnoj lokacija u Sarajevu i prepoznala važnost ove inicijative, te značaj jedinstvene ustanove ovog tipa zahvaljujući čemu smo stekli uslove za realizaciju projekta. Načelnik Općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić:

“Danas u Starom Gradu otvaramo prvi Think Pink Centar za osnaživanje žena oboljelih od raka dojke i prevenciju ove bolesti i šaljemo poruku svim ženama da više nisu same i da ovdje mogu doći po savjet, pomoć, podršku, lijepu riječ.

Ideja koja je začeta prije pola godine kada su mi se iz Organizacije Think Pink obratili prijedlogom da pokrenemo ovaj centar, danas je zaživjela i nadam se da smo na početku jedne uspješne priče i projekta koji će pomoći ženama kojima je naša pomoć i podrška najpotrebnija.

Želim poručiti svim ženama da su ovdje dobrodošle i da je Stari Grad njihov dom kada dođu iz drugih gradova na preglede. Općina Stari Grad pomaže udruženja koja vode brigu o oboljeloj djeci, ženama, starima i bolesnim jer je to naša profesionalna, ali i moralna, ljudska dužnost i nastavit ćemo tako i ubuduće.“

Dio novca za realizaciju ovog projekta osigurao je i Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnicom Benjaminom Karić. Think pink Centar u potpunosti je opremljen zahvaljujući donaciji društveno odgovorne kompanije KARE design koja je i ranije sudjelovala u velikom broju humanitarnih projekata.

Radio AS