U Sarajevu otvorena međunarodna konferencija ‘Balkan 2030’, na programu geopolitičke teme

Centar za napredne studije iz Sarajeva i Institut za političke studije iz Tirane Sami Frashëri organizirali su u međunarodnu konferenciju “Balkan 2030 – Balkan u EU i NATO, mir u Evropi!”, koja je počela danas u Sarajevu.

Na konferenciji koja će trajati dva dana učestvuju predstavnici šest zemalja, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Kosova, saopćeno je iz Centra za napredne studije.

Konferenciju je otvorio ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama i bivši ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, koji je govorio o trenutnoj političkoj situaciji u svijetu, promjenama koje su se desile nakon ruske invazije na Ukrajinu kao i položaju BiH u novonastaloj situaciji.

Program je podijeljen na pet sesija s nekoliko važnih geopolitičkih tema “Svijet nakon rata u Ukrajini”, “Kina i Rusija u kontekstu novih realnosti”, “Autokratija protiv demokratije”, “Evropska unija, NATO i Balkan: između strateškog partnerstva i demokratskih standarda” te “Regionalna saradnja u novim okolnostima”.

Radio AS