U Sarajevu počinje sedmica dobrovoljnog darivanja krvi povodom Svjetskog dana Crvenog krsta

Širom svijeta organizacije Crvenog krsta/križa i crvenog polumjeseca danas obilježavaju svoj dan kojim se ujedno proslavlja dan rođenja Anri Dinana, osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca kao i prvog dobitnika Nobelobe nagrade za mir.

Crveni križ FBiH ove godine ovaj dan obilježava sloganom “Budi čovjek” jer vjeruju da su humanost i ljubaznost najjači alati u borbi sa svim poteškoćama sa kojima se čovjek suočava.

Na ovaj dan, Crveni križ FBiH slavi posvećenost, saosjećanje, hrabrost i utjecaj stotine volontera i profesionalaca koji su u službi humanosti u svojim lokalnim zajednicama.

Tokom prethodne godine, Crveni križ FBiH je svojim sugrađanima pomagao kroz podjelu značajne humanitarne pomoći u vidi paketa hrane i higijene, odjeće, materijalno-tehničkih sredstava, zaštitne opreme, podrške najugroženijim putem keš transfera, ali i kroz značajnu psihosocijalnu podršku građanima, migrantima i izbjeglicama.

“Više od 3.000 volontera i više od 25.000 članova dokaz su našeg uspjeha, ali i činjenice da naša borba za humanost nije uzaludna. Svaki dan volonteri i profesionalci Crvenog križa dokazuju kako ljubaznost olakšava patnju, donosi utjehu, osvjetljava najmračnije trenutke i vraća dostojanstvo ljudima”, poručio je generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić.

U sedmici u kojoj se obilježava Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca bit će organizovane akcije darivanja krvi koje će trajati do 15. maja, a ujedno će se nastaviti pružati podrška zdravstvenom sistemu.

Migrantima i izbjeglicama bit će obezbjeđeno pružanje humanitarne pomoći, prve pomoći i psihosocijalne podrške.

Tradicionalno će biti vršena distribucija markica Crvenog križa, a posebnu pomoć u vidu baby setova Crveni križ FBiH uručit će svim porodilištima u FBiH.

Inače, u svijetu trenutno postoje 192 Nacinalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca sa 14,9 miliona volontera širom svijeta.

Procjenjuje se da je svaki 534 stanovnik na svijetu volonter Crvenog križa ili Crvenog polumjeseca.

klix.ba

Radio AS