U Sarajevu predstavljeni novi turistički proizvodi i ponude planinskih seoskih gazdinstava

Danas je u Sarajevu održana prezentacija novih turističkih proizvoda i ponude na planinskim destinacijama na području Kantona Sarajevo i sjeveru Crne Gore.

Prezentacija je rezultat rada na projektu “Ruralni turizam na planinskim destinacijama”, u okviru Programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine, odnosno Kantona Sarajevo i Republike Crne Gore, a koji se implementira pod pokroviteljstvom Europske Unije.

Kako je istaknuto na današnjoj press konferenciji, ukupna vrijednost ovog projekta je 8,1 milion KM, a implementira se u periodu od 2020. do 2027. godine. Projekat je namijenjen turističkim agencijama i organizacijama s ciljem uključivanja seoskih domaćinstava u lance vrijednosti ukupne turističke ponude prekograničnog područja Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Predstavnici Europske Unije su istakli da je glavni cilj projekta “Ruralni turizam na planinskim destinacijama”  poboljšanje kvalitete i diverzifikacija turističke ponude zasnovane na prirodnom i kulturnom naslijeđu, te izgradnja snažnije ponude ruralnog turizma na područjima oko zaštićenih zona i prirodnih atrakcija, te u konačnici kreiranje novih turističkih proizvoda u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Osim toga, fokus projekta je i na razmjeni iskustava i unapređenju zakonskog okvira, te pomoći seoskim domaćinstvima za koja su provedene aktivnosti na jačanju njihovih uslužnih kapaciteta, kako bi bili u mogućnosti ponuditi svoje tipične proizvode, a time unaprijediti i ponudu ruralnog turizma.

O dosadašnjoj realizaciji projekta ministar privrede KS Adnan Delić je kazao da je zadovoljan postignutim efektima, te da paralelno Ministarstvo privrede radi na unapređenju zakonskog okvira koji će direktno utjecati na razvoj ruralnog turizma i poljoprivrednih gazdinstava koja imaju veliki potencijal u oblasti etno–ruralnog turizma, kako zbog prirodnih bogatstava naših planina, tako i zbog svega onoga što mogu ponuditi u oblasti gastronomije i drugih usluga.

“Mi smo prepoznali značaj ruralnog razvoja na području Kantona Sarajevo i po prvi put smo to i zakonski regulisali Zakonom o poljoprivrednim podstcajima i ruralnom razvoju koji je trenutno u skupštinskoj proceduri. Svakako smo zadovoljni dosadašnjom realizacijom projekta, a posebno nam je važno da su i korisnici ovog programa zadovoljni. U saradnji sa Ministarstvom Crne Gore i pod pokroviteljstvom Europske Unije, mi smo bili dijelom ovog značajnog projekta, a svakako ćemo nastaviti ulagati u razvoj seoskih gazdinstava i ruralnog turizma, jer Sarajevo ima nevjerovatne potencijale koje možemo i trebamo iskoristiti, kako bi se pozicionirali kao poželjna destinacija ruralnog turizma u regiji i šire”, naveo je ministar Delić.

Korisnica ovog programa Amra Bešlagić istakla je da su prvi put korisnici jednog ovakvog programa, te da je učešće u programu od velikog značaja za njihovo gazdinstvo u Umoljanima na Bjelašnici.

“Jako smo zadovoljni cjelokupnim projektom, kao i povezivanjem s drugim gazdinstvima u Sarajevu i u Crnoj Gori. Imali smo posjete u okviru projekta i naša je želja da i dalje nastavimo poboljšavati našu ponudu i odnos prema turistima, jer imamo sve potrebne prednosti, od prirodnih do kulturno-istorijskih, da napravimo kvalitetne turističke ponude”, istakla je Bešlagić.

Navela je i da su kao korisnici programa dobili opremu za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda i biljnih pripravaka i čajeva, te opremu za kuharske radionice čija implementacija u okviru ovog programa počinje tokom 2023. godine.

Radio AS