U subotu počinju Baščaršijske noći: Pripremljen bogat kulturno-umjetnički program

Jedna od najvećih kulturnih manifestacija u Sarajevu i Bosni i Hercegovini “Baščaršijske noći” počinje u subotu, prvog dana jula. Čast da otvori Festival simbolično je pripala “Templu”, monumentalnom zdanju nekadašnje sefardske sinagoge u kojem je danas smještena i djeluje ustanova kulture Bosanki kulturni centar KS.

Dvadeset i sedmo izdanje ovog ljetnog Festivala ugostit će mnoštvo vrhunskih domaćih i stranih autora i umjetnika. Tim povodom danas je održana konferencija za medije, gdje je predstavljen bogati program ovogodišnjih Baščaršijskih noći.

Direktor BKC-a Jasmin Duraković naglasio je važnost međunarodnog karaktera Festivala i dolaska umjetnika iz regiona i šire. Posebno je istakao važnost izložbe “Templ”, koja na određeni način predstavlja dug današnje generacije prema prošlosti ovog prostora.

“Ovogodišnji Festival će svečano biti otvoren multimedijalnom izložbom “Priče iz Templa: metamorfoza hrama kroz prostor i vrijeme” 1. jula, u 19.00 sati u predivnom ambijentu BKC-a, a bit će dostupna za posjetioce sve do 30. jula, svaki dan od 10 do 18 sati”, rekao je direktor Duraković.

Festival se ralizuje uz podršku Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta KS.

Ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda čestitao je direktoru BKC-a i organizacinom timu na raznovrsnom kulturno-umjetničkom i muzičkom programu, koji je pripremljen za mjesec juli.

“Kroz susrete stranih i domaćih umjetnika, Baščaršijske noći potvrđuju da je Sarajevo mjesto gdje se sastaju različite kulture, religije, narodi i tradicije. Ovaj Festival je veoma značajan događaj u Sarajevu i upravo tokom jula, grad odiše posebnom festivalskom atmosferom”, rekao je ministar Magoda.

Dodao je kako iskreno vjeruje da će građani Sarajeva i drugi posjetioci iz BiH, ali i turisti uživati u narednim ljetnim danima i dobro se zabaviti.

Poseban šarm i “štih” ovom Festivalu daju i programi koji se dešavaju na pozornicama pod ljetnim nebom u samom središtu Sarajeva. Tako će se na pozornici na Metalcu na otvaranju Festivala, u subotu i nedjelju 1. i 2. jula, predstaviti sjajan koncertni lineup. Publiku će zabavljati Let 3, Darko Rundek & Ekipa, ČINČILA, Sunday Stories, Bad Copy i Srklet, dok će se na Centralnoj pozornici Vijećnica na zatvaranju Festivala, 30. jula, na gala koncertu uz pratnju velikog orkestra i uz gudače predstaviti diva sevdaha Hanka Paldum.

Ulaz za sve posjetioce je i ove godine slobodan.

Radio AS