U toku pripreme za “Baščaršijske noći 2023”

Ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda posjetio je danas JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo. Tim povodom, susreo se s direktorom Jasminom Durakovićem, koji je na početku sastanka ministra Magodu upoznao s radom, redovnim kulturno-umjetničkim sadržajima i budućim planovima ove ustanove kulture.

Ono što je trenutno u fokusu rada BKC-a, prema riječima direktora Durakovića, jeste priprema kvalitetnog programa za jednu od najvećih kulturnih manifestacija u Sarajevu – l
Ljetni festival “Baščaršijske noći 2023”.

“Uz domaće umjetnike, te gostovanja evropskih i svjetskih grupa i pojedinaca, Sarajevo svakoga jula postaje istinski centar kulture i odiše posebnom festivalskom atmosferom. Ove godine spremamo tradiconalno kvalitetan program, ali donosimo i određene novitete u festivalu”, istakao je Duraković.

Ministar Magoda iskazao je zadovljstvo činjenicom da zahvaljujući raznovrsnosti programa BKC iz godine u godinu bilježi sve veći broj posjetilaca, a protekle godine taj broj iznosio je više od sto hiljada. Posjetioci su imali priliku uživati u više od 200 različitih programskih sadržaja.

“Raduje me činjenica da je Bosanski kulturni centar bio i ostao centar kulture u kojem građani mogu pratitit bogat kulturno-umjetnički sadržaj, koji čine pozorišne predstave za djecu i odrasle, koncerti klasične i savremene muzike, izložbe, promocije knjiga i izdavaštva, te filmske projekcije. 
S tim u vezi, jačanje ove ustanove kulture od velike je važnosti za Kanton Sarajevo”, rekao je ministar Magoda.

Na kraju sastanka, direktor Duraković upoznao je ministra s projektom Sarajevo Open Gate Hub – kreativnim prostorom u sklopu BKC-a koji će uskoro biti otvoren i koji ima za cilj približiti ovu ustanovu mladim osobama u sektoru kreativne industrije.

Radio AS