Učenici devetih razreda biraju buduća zanimanja: Otvoren Sajam srednjih škola

Sajam srednjih škola, u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, u saradnji sa Zajednicom srednjih škola, održan je danas ispred ARIA Mall centra. Suorganizatori su Privredna komora KS, Udruženje poslodavaca KS i Obrtnička komora.

Na ovoj manifestaciji, učenici devetih razreda i njihovi roditelji imaju priliku dobiti potrebne odgovore o zanimanjima za koje se mogu obrazovati u srednjim školama na području Kantona Sarajevo, kao i informacije o mogućnostima daljeg zapošljavanja nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, koja je otvorila Sajam, kazala je da se na štandovima može vidjeti samo djelić onoga što škole u Kantonu Sarajevo nude. Izrazila je zadovoljstvo što se manifestacija organizuje u partnerstvu s privrednicima i poslodavcima te da će format Sajma, koji se organizuje četvrti put, u narednim godinama biti unapređen.

“Mi smo mala zemlja s puno talenata. Na nama je da im pružimo najbolje uslove. Našim osnovcima želim da se brzo i jednostavno odluče među velikom ponudom srednjih škola koje imamo u Kantonu Sarajevo”, poručila je ministrica Hota-Muminović.

Predstavnik Udruženja poslodavaca KS Muhamed Pilav potcrtao je da je znanje i obrazovanje najvažniji segment društva i da se trenutno mora podići na viši nivo.

“Mi iz poslovne zajednice želimo da dobijemo stručne, kvalitetne i obrazovane buduće radnike, a mi garantujemo da ćemo im osigurati izvrsne uslove za rad i izvrsne plaće”, naveo je Pilav.

Predstavnik Privredne komore KS Muamer Mahmutović podsjetio je da Komora duži niz godina sarađuje s Ministarstvom.

“Posebno smo zainteresirani u segmentu srednjeg stručnog obrazovanja, koje je jedan od glavnih elemenata. Tokom srednjeg stručnog obrazovanja naši đaci mogu dobiti stručna znanja i vještine koje će koristiti na tržištu rada. BiH se trudi da se pridruži Evropskoj uniji, a jedan od uslova je bolje obrazovanje, koje moramo unaprijediti. S te strane Privredna komora KS će biti na raspolaganu Vladi i Ministarstvu, da taj proces unaprijedimo i približimo ga što više EU”, naveo je Mahmutović.

Radio AS