Učenicima koji su osvojili prva tri mjesta na takmičenjima u različitim oblastima obrazovanja dodijeljene vrijedne nagrade

Svečana dodjela priznanja učenicima osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo koji su školskoj 2021/22. godini osvajali nagrade na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima, u različitim oblastima obrazovanja, upriličena je danas, u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Drugi put su izdvojena značajna novčana sredstva kao vid podrške ovim talentovanim mladim učenicima, a ukupan budžet za nagrade učenicima je ove godine iznosio 111.660 KM.

“Danas proslavljamo izvrsnost. Oko 220 učenika dobit će vrijedne pojedinačne novčane nagrade koje su u rangu  godišnje stipendije, a oni na taj  način dobijaju poruku da ih sistem prepoznaje kao i da ima sluha za sve njihove dodatne potrebe.Osim dodjele nagrada učenicima, želim istaći da smo mi u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS u potpunosti podržali, kako pripreme učenika za takmičenje na višim nivoima, tako i  sva njihova učešća i  odlaske na međunarodne olimpijade. To je jedna novina, jer je do sada bila praksa da  mentori  koji pripremaju najizvrsnije učenike za takmičenja moraju raditi na prikupljanju sredstava za avionske karte, za kotizaciju i smještaj kako bi odveli učenike na prestižna međunarodna takmičenja. Bosna i Hercegovina spada u rang zemalja koje uvijek donose medalje sa međunarodnih takmičenja, a mi ćemo i u narednim godinama, u sradanji sa Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, nastaviti podržavati naše najizvrsnije učenike”, poručila je ovom prilikom ministrica Hota-Muminović.

Direktorica Instituta Senada Salihović istakla je kako je ponosna na rezultate  učenika, kao i nastavnike koji su ih pripremali za takmičenja.

“Svi smo tu da im budemo podrška, da im kažemo hvala, kao i da smo ponosni na njihove rezultate. Institut za razvoj preuniverzitetskog obrazovanja jeste  nedavno osnovan, ali će biti velika podrška našoj djeci. Ne treba zaboraviti roditelje koji ulažu u obrazovanje svoje djece, kao i kompanije  iz realnog sektora koje žele nagraditi našu djecu”, istakla je direktorica Salihović.

Na današnjoj svečanosti je uprličena i dodjela nagrada od IT kompanije ATLANTBH d.o.o. Sarajevo za 32 učenika srednjih škola koji su na kantonalnim takmičenjima iz informatike, matematike i STEM-a osvojili prva tri mjesta. Ova kompanija ih je nagradila sa po 200 KM.

Direktor kompanije ATLANTBH d.o.o. Milad Čerkić istakao je kako mu je drago da ima priliku nagraditi učenike koji su osvojili izvanredne rezultate u oblastima obrazovanja značajnim za IT sektor.

“Izuzeno je važno da vlast, ali i industrija pokažu ovim talentiranim Bosancima i Hercegovcima da prepoznaju i cijene ono što rade, kao i da ih želimo podržati na tom putu”, poručio je Čerkić.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i brojni roditelji učenika, direktori i nastavno osoblje škola, kao i predstavnci vladinog i nevladinog sektora.

Radio AS