Udruženje “Srce za djecu” organizuje 13. Rehabilitacioni kamp “Bjelašnica 2022”

Nakon pauze od dvije godine uzrokovane pandemijom COVID-19, Udruženje Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” održaće 13. po redu Rehabilitacioni kamp “Bjelašnica 2022” od 25. do 29. jula ove godine na olimpijskoj planini Bjelašnici.

Kako navode iz Udruženja “Srce za djecu”, kampu će prisustvovati 200 mališana i njihovih roditelja i braće i sestara sa područja cijele Federacije Bosne i Hercegovine, koji su izborili svoju bitku i pobijedili rak.

“Podrška mališanima oboljelim od raka je ključna tokom intenzivnog liječenja, ali je neophodna i nakon njega. Nakon liječenja poseban akcenat stavljamo na važnost rehabilitacije i njenog značaja za djecu oboljelu od raka. Kao i svake godine posebno smo ponosni na volontere kampa iz naše grupe MladiCe – mladi koji su u djetinjstvu izliječeni od raka. Oni kroz svoj volonterski angažman sa djecom dodatno motivišu djecu i roditelje da je konačna pobjeda nad rakom moguća”, naveli su iz Udruženja.

Udruženje, svake godine, pruža posebno osmišljen program rehabilitacionog kampa za djecu oboljelu i liječenu od raka i njihove roditelje. Čitav program je besplatan, uključujući smještaj, hranu, aktivnosti i medicinsku skrb. Rehabilitacioni kamp se finansira donacijama, grantovima i aktivnostima Udruženja.

Ciljevi kampa su jačanje imuniteta, otpornosti i fizičke izdržljivosti djece; psihosocijalno jačanje; jačanje samopouzdanja, samopoštovanja i uključivanje u grupu vršnjaka; povećanje nezavisnosti, samouvjerenosti, otvorenosti prema novim stvarima i iskustvima; socijalno jačanje – pozitivan utjecaj grupe, resocijalizacija i povratak u matičnu sredinu; smanjenje stresa, anksioznosti, poticanje kreativnog izričaja i pozitivnog stava; jačanje porodičnih veza kao i podizanje svijesti o dječijem raku i posljedicama liječenja.

Radio AS