Uk donirao cipele i pozvao građane da se priključe projektu “Stazom sjećanja 11.451…”

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk pružio je podršku projektu “Stazom sjećanja 11.541…” kojeg Memorijalni centar Sarajevo realizuje u saradnji s Gradom Sarajevo, s ciljem odavanja počasti svim građanima Sarajeva koji su ubijeni tokom opsade grada.

Realizacija projekta traje do 5. aprila 2024. godine, u okviru kojeg je planirana i postavka 11.541 para cipela koje će simbolizovati korake građana Sarajeva koji su ubijeni tokom opsade i agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Donirane cipele će biti dio postavke u okviru centralnog događaja koji će biti održan 5. aprila. Po okončanju projekta, cipele će biti sačuvane trajno kao dio “Staze sjećanja” koja će biti izgrađena u Memorijalnoj šumi koju će Memorijalni centar Sarajevo graditi u narednom periodu na lokaciji Hrasnički stan na planini Igman.

“Radi se o plemenitoj ideji Memorijalnog centra Sarajevo da na ovaj način obilježi stradanje građanki i građana Sarajeva koji su mučki ubijeni od strane agresora. Par cipela predstavlja njihove korake koji su prekinuti i na ovaj način želimo da ukažemo na dešavanja koja su se dešavala tokom agresije na BiH i obilježimo ih na adekvatan način. Pozivam građane Kantona Sarajevo, cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore da se priključe akciji”, rekao je premijer Uk.

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović naveo je da će se na početku staze sjećanja vjerovatno nalaziti čizme naših branitelja, bez kojih bi ova staza bila mnogo duža.

“6.585 poginulih branitelja Prvog korpusa, 11.541 građanin, 1.601 dijete. Ti brojevi bi bili mnogo veći da nije bilo naših branitelja, naših doktora koji su spašavali živote, a staza sjećanja se odnosi na sve nas koji smo bili u Sarajevu pod opsadom. Mi smo žedni za pravdom i istinom, a kroz ovakve projekte mi ćemo pričati i dočekati pravdu”, rekao je ministar Osmanović.

Svi građani Kantona Sarajevo, ali i cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore, mogu biti dio ovog projekta i dati svoj doprinos donacijom cipela koje će simbolizovati stope jednog građanina, odraslog ili djeteta, kojima su oduzeti životi tokom opsade Sarajeva.

Građani cipele mogu donirati na sljedećim lokacijama/punktovima:

  • Općina Stari Grad Sarajevo: ul. Hamdije Kreševljakovića br. 94;
  • Općina Centar Sarajevo: ul. Skenderija br. 10 – u sklopu parkinga, ul. Husrefa Redžića – u sklopu parking garaže;
  • Općina Novo Sarajevo: ul. Paromlinska br. 64 – reciklažno dvorište;
  • Općina Novi Grad Sarajevo: ul. Adija Mulabegovića – u sklopu parking garaža;
  • Općina Ilidža: ul. 12. mart br. 5;
  • Općina Hadžići: ul. Žunovačka br. 4 – zgrada Komunalca;
  • Općina Trnovo: ul. Bjelašnica Štinji do bb;
  • Općina Vogošća: ul. Omladinska do broja 14;
  • Općina Ilijaš: ul. Bosanski put bb – recklažno dvorište.

Radio AS