Uk i britanska delegacija o stvaranju povoljnijeg ambijenta za građane i privrednike

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk primio je jučer u posjetu ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Nj.E. Juliana Reillya, zastupnika u UK Parlamentu i trgovinskog izaslanika za Zapadni Balkan Martina Vickersa, te predstavnike britanskog tijela za podršku demokratskim institucijama u inostranstvu Westminster Foundation for Democracy (WFD) Nerminu Voloder i Damira Nezirija.  

S obzirom na njihova polja djelovanja, razgovaralo se o važnosti stvaranja pozitivnog narativa, odnosno političkog okruženja koji će biti povoljan za investiranje i trgovinu. U tom kontekstu sagovornici su izrazili spremnost da u budućnosti sarađuju kako bi se napravili pozitivni pomaci za građane i privrednike.

Na interesiranje predstavnika WFD-a, premijer Uk nabrojao je neke od prioriteta Vlade na čijem je čelu, pri čemu je naglasak stavio na infrastrukturne radove. Među ostalim projektima, nabrojao je ulaganje u javni gradski saobraćaj, u što spada gradnja tramvajskih pruga do Hrasnice i Dobrinje, te nabavka novih vozila, gradnju muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi i Nacionalne biblioteke, projekt urbanog planiranja Kampusa Univerziteta u Sarajevu…

Gosti su naveli da ima puno prilika za investiranje i da bi neki projekti mogli biti realizirani po sistemu javno-privatnog partnerstva. Premijer Uk informisao je prisutne da bi se zakon koji reguliše tu oblast uskoro trebao naći u skupštinskoj proceduri, a po njegovom usvajanju, konstatovano je, mogli bi se sagledati konkretni projekti koji bi mogli biti realizirani po ovome modelu.

Razgovarano je i o projektima energetske tranzicije, pri čemu su nabrojane brojne prednosti zelene ekonomije, kako za građane, tako za privredu. U tom kontekstu zaključeno je kako bi Kanton Sarajevo u ovoj oblasti mogao biti primjer drugim dijelovima države, kao što je to slučaj u borbi protiv korupcije.

Među barijerama za stvaranje povoljnijeg ambijenta, gosti su istakli slabu avio povezanost Sarajeva s evropskim gradovima. Objasnivši da Aerodrom Sarajevo spada u nadležnost federalnog nivoa vlasti, premijer Uk kazao je kako će uložiti napore da se to promijeni, te pomenuo kako će Vlada KS svake godine izdvojiti milion KM za subvencioniranje otvaranja novih avio-linija.

Sagovornici su izrazili opredjeljenje da se u narednom periodu sastaju češće kako bi razgovarali o konkretnim projektima.

Radio AS