Umjetnička instalacija Olafa Ostena ‘HOME SWEET HOME’ na Vilsonovom šetalištu

Instalaciju vizualnog umjetnika Olafa Ostena iz Beča „HOME SWEET HOME“ koja na oslikanim zavjesama prikazuje metaforičnu vezu između Beča i Sarajeva građani i ovog vikenda mogu vidjeti na Vilsonovomo šetalištu.

Zahvaljujući transparentnosti i redoslijedu slika, ova dva mjesta se miješaju i dopunjuju, tako da posjetioci zapravo mogu boraviti na oba mjesta. Riječ je o monokromnom akrilskom slikarstvu na prozorskim zavjesama.

Tema rada je u najširem smislu kompleksnost i višeslojnost koju domovina može imati, što poznaje svako, ko živi tamo gdje nije odrastao. Engleski naziv rada pri tome na ironičan način ukazuje na ambivalentnost, koju sa sobom nosi jedno takvo kulturološko balansiranje.

Motivi prikazuju kako svakodnevnicu, tako i politiku i društvo i rezultat su vlastitih iskustava, razgovora i književnosti.

Projekat je jedan od pobjednika natječaja „On the Road Again“, koji je iniciralo Ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije i koji je bio raspisan prošle godine, a mogli su se prijaviti umjetnici iz područja likovne i medijske umjetnosti koji žive i rade u Austriji.

Olaf Osten je rođen 1972. u Lübecku (Njemačka). Studirao je grafički dizajn u Hildesheimu (Njemačka) i Dublinu (Irska). Od 1997. živi u Beču, gdje ima i atelje.

Osten prije svega crtanjem i slikanjem rado prerađuje radne i komunikacijske elemente naše svakodnevnice kao što su prozorske zavjese, digitalni tableti, kalendari, karte ili novine i pri tome, između ostalog, pita jesu li nam naše orijentacijske strukture zaista uvijek korisne. Njegovi radovi su prikazivani na brojnim međunarodnim izložbama u Austriji i inostranstvu. Kao crtač često radi interdisciplinarno, među njegovim projektnim partnerima su bečki Mumok – Muzej moderne umjetnosti, festival Wiener Festwochen i Festival plesa – Impuls-Tanzfestival. 2012. godine je zajedno s Ernstom Logarom dobio Austrijsku državnu nagradu „Najljepše knjige Austrije“.

Organizator manifestacije je Austrijski kulturni forum Sarajevo , a instalaciju na Vilsonovom šetalištu građani mogu pogledati i u nedjelju od 10.00 do 20.00 sati.

Radio AS