UN Women BiH i Općina Centar potpisali Memorandum o razumijevanju

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić i predstavnica UN Women BiH Jo-Anne Bishop danas su potpisali Memorandum o razumijevanju.

Cilj saradnje u okviru potpisanog Memoranduma je učešće Općine Centar Sarajevo u implementaciji preporuka Polazne studije o ekonomiji brige i njege te u naporima u oblasti regulisanja neplaćenog rada žena, kao i podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i potrebi za boljim adresiranjem prepreka ekonomskom osnaživanju žena.

Kako je saopćeno, Općina Centar prepoznala je važnost ulaganja u oblast ekonomije brige te usvojila Pravilnik o kriterijima i raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje i jednokratnu novčanu pomoć za rođenje djeteta, putem kojeg je pitanje plaćenog odsustva za očeve regulisano u članu 13. Pravilnika. Ovo je prvi put da se reguliše plaćeno odsustvo za očeve kroz legislative bh. institucija.

Općina je pristupila razvijanju saradnje sa UN Women u više pravaca, kroz pristup globalnoj kampanji “Generacija za ravnopravnost” u vidu odgovornog aktera te kroz potpisivanje i implementaciju aktivnosti u sklopu Sporazuma o razumijevanju o rodno odgovornom budžetiranju potpisanom 2023. godine, u sklopu Strateške note UN Women BiH, podržane od strane Švedske.

“Ponosni smo što smo prva lokalna zajednica u Kantonu Sarajevo koja je proglašena rodno odgovornim akterom, a u okviru Akcione koalicije za ekonomsku pravdu i prava. Naša obaveza je da predvodimo promjene u cilju postizanja globalnih ciljeva rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena. Općina Centar Sarajevo, između ostalog i kroz podršku u implementaciji aktivnosti vezanih za Ekonomiju brige, prepoznata je kao lokalna zajednica koja ima za cilj stvaranje jednakih mogućnosti i jednakih prava za sve osobe bez obzira na godine, spol, rasu i vjeru. Koristim priliku da se zahvalim predstavnicima UN Women BiH na snažnoj podršci u cilju uspostavljanja održivog razvoja u BiH, podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti i potrebi za boljim regulisanjem preporuka za ekonomsko osnaživanje žena”, istakao je Srđan Mandić, načelnik Općine Centar. 

Pitanje neplaćenog rada žena istraženo je i predstavljeno u  Polaznoj studiji o ekonomije brige i njege, finansiranoj od strane Švedske, koju je izradio Ekonomski institut Sarajevo u partnerstvu sa UN Women BiH. U studiji je predstavljeno 15 ključnih preporuka za dalju analizu i smanjenje neplaćenog rada žene kroz različite inicijative. Jedna od preporuka fokusirana je na obavezno očinsko odsustvo te inicijativu uz pomoć koje bi se očevi aktivnije uključili u brigu o djeci kroz njihov razvoj i odrastanje. 

“Usvajanje Pravilnika koji reguliše plaćeno odsustvo za očeve pokazuje snažnu posvećenost rodnoj ravnopravnosti i prepoznaje vitalnu ulogu koju očevi igraju u brizi o porodici. Ova posvećenost ne samo da koristi pojedincima već ima i pozitivan efekat na porodice, stvarajući pravednije i podržavajuće okruženje za sve. Takvi proaktivni pristupi su korak ka uspostavljanju efikasnih politika i programa koji podržavaju porodice i unapređuju rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou”, rekla je Jo-Anne Bishop, predstavnica UN Women u BiH.

Aktivnosti u okviru ovog Memoranduma o razumijevanju provodit će se u okviru projekta “Prevođenje okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja u BiH u održivi i inkluzivni rast (SDG2BiH)” finansiranog od strane Švedske kroz implementaciju UNDP-a u partnerstvu sa UNICEF i UN Women uredima u BiH, u okviru sveukupne podrške pružene od strane Ujedinjenih nacija vlastima u Bosni i Hercegovini kako bi doprinijeli ostvarivanju ciljeva održivog razvoja (SDG). 

Radio AS