Upaljeno zeleno svjetlo za ekskurzije i maturske večeri za đake u Kantonu Sarajevo

Ove godine, u odnosu na protekle dvije, učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo mogu putovati na ekskurzije unutar Bosne i Hercegovine.

Putovanja se mogu realizovati shodno Pravilniku o organizaciji i realizaciji izleta, studijskih posjeta, ekskurzija, kampovanja, društveno-korisnog rada, škole u prirodi i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada u osnovnoj i srednjoj školi.

Također, dozvoljeno je i organizovanje maturskih večeri.

S obzirom na to da se epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo znatno popravlja, nastava se u većini osnovnih i srednjih škola odvija bez ograničenja. Još uvijek je u opciji i kombinovani model nastave, a kao mjera opreza vodi se računa i o distanci unutar razreda.

Ipak, poslije dvije godine pandemije koronavirusa, online nastave, ograničenog društvenog života, stresa i straha, putovanja i druženja djeci su prijeko potrebna.

Ministarstvo odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo uputilo je obavijest svim i osnovnim i srednjim školama sa područja kantona sa potvrdom o organizovanju ekskurzija za ovogodišnje maturante. Međutim, zbog određenih procedura oko organizacije putovanja, teško da će se moći sve organizovati u 2 mjeseca, koliko je ostalo do početka ljetnog raspusta.

Radio AS