Urušio se dio zida stare centrale na Marijin Dvoru, oglasio se načelnik Mandić

Načelnik sarajevske Općine Centar Srđan Mandić u nedjelju je saopštio da se urušio dio zida stare centrale na Marijin Dvoru. Srećom, kako je dodao, nije bilo opasnosti za živote ljudi.

Mandić je kazao da je odmah otišao na mjesto nesreće zajedno sa opštinskom inspektoricom i službom Civilne zaštite.

“Preduzete su dodatne mjere zaštite. Međutim, postavlja se pitanje zašto se ovo dešava? Sporna zgrada se nalazi u obuhvatu kvadranta B, za koji je nadležna Gradska uprava. Također, zgrada je, kao i cijelo navedeno područje, proglašena nacionalnim spomenikom i kao takva ne smije biti taknuta, bez obzira što ugrožava živote ljudi. Nedjelja je, niko iz nadležne federalne inspekcije nije bio dostupan.

Nema ni g. Kapidžića da nam objasni šta nam je činiti. Već dvije godine apelujemo na Gradsku upravu da pokrenu pitanje izrade Regulacionog plana kvadrant B. Činim to i sada. Pozivam i kantonalne Zavode za zaštitu, planiranje, izgradnju i šta sve ne, da se uključe u rješavanje ovog problema. Barem dozvolite vlasnicima zemljišta i objekata da se ovo ruglo ukloni, jer to više nisu spomenici kulture, već spomenici 25-godišnjeg planskog uništavanja Sarajeva koji predstavljaju neposrednu opasnost za živote ljudi”, poručio je načelnik Mandić.

Pozvao je državnu komisiju za zaštitu spomenika da ukine ili izmijeni “sramnu odluku” o HUK-u.

“Opština Centar više neće ‘skupljati gelere’ i biti žrtva neodlučnosti i nezainteresovanosti viših nivoa vlasti. Dosta je bilo, idemo raditi, svako svoj posao”, kazao je na kraju Mandić.

Radio AS