Uskoro kraćim putem do Trebevića: Počinje rekonstrukcija Apelove ceste

Građani Sarajeva uskoro će moći od centra grada do Trebevića stizati mnogo kraćim putem, koristeći saobraćajnicu zvanu Apelova cesta koja se nalazi na obroncima planine Trebević i predstavlja vezu zaštićenog područja Trebević i gradske jezgre.

Apelova cesta je direktna i najkraća ruta do Trebevića bez korištenja putne infrastrukture manjeg bh. entiteta, ali je trenutno u veoma lošem stanju i neupotrebljiva.

Rekonstrukciju Apelove ceste Općina Stari Grad Sarajevo počet će u ponedjeljak, 19. septembra, a rok za završetak je 60 kalendarskih dana.

Na ovaj način saobraćajnica će se vratiti u upotrebu, a građanima osigurati puno bolja infrastruktura, posebno stanovnicima mjesnog područja Hrid – Jarčedoli.

Postojeća trasa Apelove ceste je makadamska i na pojedinim dionicama je značajno oštećena djelovanjem vremenskih prilika. Projektom je predviđena izgradnja nove, odnosno rekonstrukcija i proširenje dijela postojeće Apelove ceste u ukupnoj dužini od 900 metara.

Za realizaciju ovog projekta potpisan je sporazum o saradnji sa Direkcijom za ceste KS koja za radove izdvaja 400.000 KM. Općina Stari Grad Sarajevo osigurala je projektnu dokumentaciju i provela izbor izvođača radova, te obezbijedila dodatnih 34.000 KM za radove.

Radove će izvoditi firma “ADO-TRANS” d.o.o. iz Visokog.

Radio AS