Uskoro počinje rekonstrukcija travnjaka na stadionu “Asim Ferhatović Hase”

Danas je u prostorijama Općine Centar upriličeno potpisivanje ugovora o učešću u zajedničkoj realizaciji projekta „Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH“ u okviru kojeg je planirana rekonstrukcija terena na stadionu „Asim Ferhatović Hase“.

Ugovor je u ime Općine Centar potpisao načelnik Srđan Mandić sa generalnim sekretarom Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Adnanom Džemidžićem i direktoricom Fudbalskog kluba Sarajevo Ajlom Alimanović.

Načelnik Mandić naglasio je važnost realizacije projekta rekonstrukcije terena na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ za Opštinu Centar, grad Sarajevo ali i državu Bosnu i Hercegovinu.

“Ovo je veliki i važan dan za Opštinu Centar. Zahvaljujući agilnosti nove uprave Fudbalskog kluba „Sarajevo“ i razumijevanju ljudi iz Nogometnog saveza BiH ono što je trebalo da se desi iduće godine desilo se ove. Prethodno smo usaglasili  sve detalje ugovora koji je potvrđen od strane Opštinskog vijeća na posljednjoj sjednici. Stadion „Asim Ferhatović Hase“ će realizacijom ovog projekta dobiti moderni teren, a Fudbalski klub „Sarajevo“ će konačno imati pretpostavke da igra evropske utakmice. Dodatno je velika stvar da će se realizacijom projekta stvoriti preduslovi da se nacionalna selekcija vrati na ovaj stadion, što smo svi i priželjkivali. Hvala direktorici Alimanović i gospodinu Džemidžiću na energiji i razumijevanju, a sa naše strane u ime Općine Centar iskazujem zahvalnost što smo dobili priliku da uđemo u ovaj projekat”, poručio je Mandić.

Direktorica Alimanović uputila je riječi zahvalnosti Općini Centar i Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine.

“U uskoj saradnji sa Nogometnim/Fudbalskim savezom Bosne i Hercegovine i Općinom Centar smo uspjeli napraviti rješenje da Fudbalski klub „Sarajevo“ zajedno sa drugim klubovima u Bosni i Hercegovini uđe u program za rekonstrukciju terena u ovoj godini. Kvaliteta fudbala je nešto što će sigurno porasti  nakon rekonstrukcije terena, a svakako će i ljubiteljima nogometa omogućiti dodatno uživanje na stadionu. Zasigurno će to biti i ljepši i kvalitetniji fudbal u odnosu na ono što smo imali priliku gledati ranije. Specijalna zahvalnost načelniku Srđanu Mandiću i Općinskom vijeću koji su jednoglasno podržali rekonstrukciju terena i uspjeli iznaći sredstva da sve završimo u ovoj godini”, kazala je Alimanović.

Džemidžić je naglasio da će Nogometni savez Bosne i Hercegovine i u budućnosti ulagati velike napore i studiozno pristupati temi modernizacije stadiona širom Bosne i Hercegovine.

“U ime Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i predsjednika Izvršnog odbora gospodina Zeljkovića i cijele naše administracije želim da izrazim zadovoljstvo i sreću što smo danas ovdje u prostorijama Općine Centar potpisali ugovor za rekonstrukciju terena na stadionu „Asim Ferhatović Hase“.  Rekonstrukcija trena je bitna karika u daljem osvježavanju i osavremenjavanju fudbalskih tokova u Bosni i Hercegovini. Zajedničkim naporima smo učinili sve da ovaj teren uđe u program koji je predviđen za ovu godinu. Još jednom hvala rukovodstvu Fudbalskog kluba „Sarajevo“, a posebno načelniku Mandiću na entuzijazmu, iskazanom profesionalizmu i volji za realizaciju projekta, ali i Općinskom vijeću koje je pokazalo razumijevanje i jednoglasno podržalo odluku”, istakao je Džemidžić te dodao da bi radovi trebali biti završeni u roku od tri mjeseca.

Da podsjetimo, projekat, prema uslovima koje je postavila krovna kuća evropskog fudbala, finansiraju UEFA i NS/FS BiH sa 75% ukupne vrijednosti projekta, dok preostalih 25% obezbjeđuju lokalne zajednice koje raspolažu tim stadionima. Projektom je predviđena potpuna rekonstrukcija 12  fudbalskih terena na koje će biti postavljena savremena hibridna podloga po UEFA standardima.

Ukupna vrijednost rekonstrukcije glavnog terena stadiona „Asim Ferhatović Hase“, sa svim troškovima i obračunatim PDV-om, iznosi 2.487.405,03 KM. Nogometni/Fudbalski savez BiH je obezbijedio 1.938.207,97 KM, dok preostali iznos od 549.197,06 KM treba biti udio Općine Centar. Fudbalski klub Sarajevo ugovorom preuzima sve troškove održavanja terena u periodu od 10 godina.

Prijedlog ugovora, kojim se obezbjeđuje kvalitetna podloga za odigravanje fudbalskih utakmica, kako Fudbalskog kluba Sarajevo, tako i svih reprezentativnih selekcija Bosne i Hercegovine, potvrđen je i odobren od strane vijećnika Općinskog vijeća Općine Centar na posljednjoj sjednici održanoj prošle sedmice.

Radio AS