Usvojen rekordan budžet Općine Novi Grad u iznosu od 65 miliona KM

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo je na današnjoj sjednici usvojilo budžet Općine Novi Grad za 2024. godinu.

Budžet za narednu godinu je rekordan jer iznosi 65 miliona KM što je u odnosu na 2023. godinu povećanje za pet miliona KM.

Buždetom je predviđeno okončanje nekih posebno značajnih infrastrukturnih projekata kao što je dovršetak radova na IX transferzali, ali i započinjanje drugih projekata koje su sami građani Novog Grada prepoznali kao posebno važne za njihov život.

“Posebno smo ponosni što će sve porodice sa troje djece godišnje imati pravu na jednokratnu pomoć od 900 KM, porodice sa četvero djece od 1.200 KM, a sa petero i više djece 1.500 KM. Za ovu namjenu budžetom je planirano da se osigura oko milion KM”, istaknuo je predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Mirza Selimbegović.

Također, planirano je i rješavanje pitanja vodosnabdijevanja u naseljima Ahatovići, Bojnik i Rječica što podrazumijeva izgradnju rezervoara Gornji Mihaljevići za šta je planirano 500.000 KM.

“U Zabrđu, Sokolju i Briješću je planirano rješavanje kompletne kanalizacije pri čemu bi se u sljedećoj godini sredstva izdvojila za projektovanje. Sredstva za održavanje i izgradnju sportskih i dječijih igrališta su uduplana. Značajna sredstva planirana su i za rješavanje pitanja saobraćaja u mirovanju odnosno parkinga, pitanja rasvjete kao i sredstva za pomoć teško oboljelima i porodicama koje su u stanju potrebe“, kazao je Selimbegović.

Istakao je da građanima njihov novac treba da se vrati na najbolji mogući način.

“Nadamo se da će to biti mnogo bolje i efikasnije nego do sada. Smatramo da realizacija budžeta može i mora biti bolja, da izvedeni radovi trebaju biti kvalitetnije i da se treba insistirati na poštivanju ugovorenih rokova. Nakon izazova sa kojima smo se suočili u prethodnim godinama prouzrokovanih pandemijom korona virusa jerujemo da je vrijeme da se u 2024. krene u hrabrije iskorake i građanima ponudi nova vizija razvoja Novog Grada”, dodao je Selimbegović.

Na sjednici Općinskog vijeća usvojen je, nakon 14 godina, i novi Statut Općine Novi Grad.

“Kroz usvajanje budžeta ali i funkcionisanje vlasti u Novom Gradu u protekle više od tri godine pokazali smo da je saradnja i uvažavanje moguće i kad se radi o kompleksnim političkim okolnostima”, rekao je Selimbegović.

Radio AS