Utvrđen Nacrt zakona o novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području KS

Danas je utvrđen Nacrt zakona o novčanim podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Kantona Sarajevo koji predstavlja inovativno zakonsko rješenje u ovoj oblasti, te omogućava dugoročnu i održivu podrške poljoprivrednoj proizvodnji.

Ministar privrede KS Adnan Delić istakao je da se ovim zakonom želi obezbijediti daljnji rast poljoprivredne proizvodnje i unapređenje ukupnog položaja poljoprivrednih proizvođača i ruralnog razvoja na području Kantona, uzimajući u obzir postojeći Zakon o podsticajima na višem, federalnom nivou, kao i opće opredjeljenje Vlade KS u približavanju europskim principima, konceptima i standardima sadržanim u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU i Strategiji “Od polja do stola”.

“Ovaj zakon nudi sveobuhvatna pravna rješenja koja tretiraju podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju s ciljem daljnjeg povećanja obimu proizvodnje i prvog stepena prerade domaćih poljoprivrednih proizvoda na gazdinstvima, podršku stabilnosti dohotka poljoprivrednih gazdinstva, obezbjeđenje sigurnosti i kontinuiteta novčanih podsticaja poljoprivrednim proizvođačima, razvoj ruralnih područja, unapređenje sistema upravljanja prirodnim resursima i zaštite životne sredine i niz drugih rješenja koja će doprinijeti daljnjem razvoju poljoprivredne proizvodnje na području našeg kantona”, pojasnio je ministar Delić.

Kao nova mjera podrške koja bi trebala generirati nova zapošljavanja i veći interes mladih za bavljenje poljoprivredmom, ovim nacrtom predložena je podrška mladim poljoprivrednicima za preuzimanje gazdinstava, što je u skladu sa praksama i trendovima zemalja EU, ali i novog strateškog pristupa razvoju poljoprivrede i ruralnog razvoja u Federaciji BiH. Odgovarajući na pitanja zastupnika u vezi sa zaštitom i očuvanjem biodiverziteta, ministar je kazao i da se kao nova mjera iz grupe direktne podrške dohotku uvodi i plaćanje proizvođačima za očuvanje biodiverziteta, okoliša i pejzaža, ali i da će Ministarstvo sve dobre prijedloge vezano za bilo koji od tretiranih segmenata u ovom zakonu sigurno uvažiti.

U pripremi ovog nacrta učestvovala je akademska zajednica, ekspert Ureda Europske Unije, kao i poljoprivredni proizvođači kojima nikad nije uskraćeno da iznesu svoje prijedloge i stajališta razvoja poljoprivredne proizvodnje. Ovim zakonom Kanton Sarajevo, iako najurbaniji kanton, pravi značajan iskorak u dodatnom prepoznavanju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje i kvaliteta života stanovnika koji žive od poljoprivrede.

“Ovo je posebno važno u kontekstu novih globalnih tokova i sve izraženije potrebe proizvodnje hrane i postizanja obezbjeđenja nezavisnosti od uvoza. Živimo vrijeme stalnih nesigurnosti i promjena koje diktiraju svjetski trendovi i ne smijemo sebi dozvoliti da zavisimo od uvoza, pogotovo što imamo sve predispozicije da sami proizvodimo sve ono što trenutno uvozimo”, naglasio je ministar Delić.

Radio AS