Uz podršku Ministarstva privrede KS, farma Butmir širi proizvodnju

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić danas je s direktoricom Poljoprivrednog dobra Butmir Snježanom Ljubunčić potpisao sporazum o sufinansiranju nabavke 60 novih visokogravidnih junica.

Radi se o nastavku realizacije projekata od prioritetnog značaja za stabilizaciju i unapređenje poslovanja ovog javnog preduzeća. Kako je istakao ministar Delić, ovaj sporazum donosi nastavak sufinansiranja aktivnosti kojima preduzeće rješava dugogodišnje probleme, kroz jačanje proizvodnje i širenje poslovne aktivnosti.

“Poljoprivredno dobro Butmir jedno je od najzdravijih javnih preduzeća iz resora privrede i posljednjih godina bilo je neopravdano zanemareno od Ministarstva, u smislu ulaganja u širenje proizvodnje i poslovanja. Svjesni smo važnosti ovog preduzeća, posebno u vrijeme globalnih kretanja, koja jasno ukazuju na važnost vlastite proizvodnje u prehrambenoj industriji. Zbog toga u kontinuitetu ulažemo u projekte ovog preduzeća”, pojasnio je ministar Delić.

On je podsjetio i na nedavnu nabavku i ugradnju prečistača otpadnih voda, što je ovo preduzeće uspješno realiziralo, a Ministarstvo finansiralo u potpunosti.

“Nedavno je instaliran prečistač otpadnih voda, što je omogućilo priključak na gradski kolektor. Realizacijom tog projekta farma je prešla na ekološki prihvatljivo poslovanje, na što smo u Ministarstvu posebno ponosni. Realizacijom projekta odvodnje otpadnih voda i zatrpavanja kanala koji vodi u rijeku Dobrinju, kroz koji su godinama tekle otpadne vode s farme, zaokružit ćemo proces tranzicije farme iz zagađivača životnog okruženja u ekološki potpuno prihvatljivo poslovanje, prvi put od osnivanja ovog preduzeća”, izjavio je ministar Delić.

Direktorica Ljubunčić navela je da PD Butmir u kontinuitetu radi na unapređenju uvjeta poslovanja i proizvodnje. Podsjetila je i da je farma nedavnom nabavkom 90 junica dodatno pospješila proizvodnju mlijeka. Kako je dodala, novih 60 visokogravidnih junica dodatno će unaprijediti kako proizvodnju većih količina mlijeka, tako i povećanja novih grla kroz zadržavanje ženske teladi za dodatnu proizvodnju, ali i muške teladi za tov.

“Trenutna situacija s potencijalnom nestašicom mlijeka jasno pokazuje koliko je farma Butmir bitna za Kanton Sarajevo. Mi smo jedan od najvećih proizvođača mlijeka i svu proizvodnju plasiramo isključivo na područje Kantona Sarajevo. Pokrivamo između 70 i 80 posto potreba tržišta Kantona, ali u saradnji s Ministarstvom ulažemo sredstva koja unapređuju našu proizvodnju. Trenutno proizvodimo 8.000 litara mlijeka dnevno, a s novim poboljšanjima proizvodnja će dodatno rasti, a samim tim i prihodi od prodaje mlijeka i podsticaja. Zbog toga očekujemo rast prihoda preduzeće za 55 procenata sa novih 150 junica, koliko će ih biti ukupno nakon ove nabavke”, objasnila je direktorica Ljubunčić.

Očekuje se da će sve neophodne procedure biti provedene u narednih dva i po mjeseca, kad se i očekuju nova grla junica na ovom poljoprivrednom dobru.

Radio AS