Uz podršku Ministarstva privrede KS, farma mlijeka Butmir nastavlja ulaganja u proizvodnju

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas s direktoricom PD Butmir Snježanom Ljubunčić i direktoricom Zavoda za izgradnju KS Belmom Barlov, sporazume o sufinansiranju projekata od prioritetnog značaja za stabilizaciju i unapređenje poslovanja ovog javnog preduzeća.

Kako je istakao ministar Delić, ovo je nastavak aktivnosti kojima preduzeće rješava dugogodišnje probleme koji utječu na kvalitet poslovanja i sigurnost nedavne investicije instaliranja prečistača otpadnih voda u koji je uloženo 300.000 KM.

Kao poseban značaj ovih projekata navodi se i rješavanje problema mještanima naselja Doglodi, vezanim za odvodnju otpadnih voda s farme.

“Na PD Butmir nedavno je instaliran prečistač otpadnih voda što je omogućilo priključak na gradski kolektor. Realizacijom tog projekta farma je prešla na ekološki prihvatljivo poslovanje, na što smo kao resorno ministarstvo posebno ponosni. Odvodnjom otpadnih voda i zatrpavanjem kanala koji vodi u rijeku Dobrinju, kroz koji su godinama tekle otpadne vode s farme zaokružit će se proces tranzicije farme iz zagađivača životnog okruženja u ekološki potpuno prihvatljivo poslovanje, i to prvi put od osnivanja ovog preduzeća”, izjavio je ministar Delić.

Direktorica Ljubljankić navela je da PD Butmir u kontinuitetu radi na unapređenju uvjeta poslovanja i proizvodnje. Podsjetila je i da je farma nedavnom nabavkom 90 novih junica dodatno pospješila proizvodnju mlijeka, ali i da će uskoro na farmu stići dodatni broj grla.

“Trenutna situacija s potencijalnom nestašicom mlijeka jasno pokazuje koliko je farma Butmir bitna za Kanton Sarajevo. Mi smo jedan od najvećih proizvođača mlijeka i svu proizvodnju plasiramo isključivo na područje Kantona Sarajevo. Pokrivamo trenutno između 70 i 80% potreba tržišta Kantona, ali u saradnji s Ministarstvom ulažemo sredstva koja unapređuju našu proizvodnju. Mi trenutno proizvodimo tri miliona litara mlijeka, a s novim poboljšanjima na farmi proizvodnja će već u početku izaći na 3,5 milona litara”, pojasnila je direktorica Ljubljankić.

Direktorica Barlov podsjetila je da Zavod za izgradnju u kontinuitetu prati i nadzoruju realizaciju projekata na području Kantona Sarajevo, kao i da se oni uredno realizuju.

“Ove godine potpisali smo oko 50 sporazuma, a jedna trećina njih su projekti koje finansira Ministarstvo privrede. Zadovoljni smo procesom realizacije, projekti se uspješno i uglavnom brzo realizuju. I ovaj danas završit ćemo najdalje za dva mjeseca”, navela je direktorica Barlov.

Ministar Delić osvrnuo se i na najave mogućnosti nestašice mlijeka istakavši da do toga sigurno neće doći u Kantonu Sarajevo.

“U ovoj, kao i prethodnoj godini, evidentan je rast proizvodnje mlijeka, kupovine muznih krava i junica u sistemu podsticaja Ministarstva. Osim našeg preduzeća Butmir koje je najveći proizvođač mlijeka u BiH i naši farmeri s područja Ilijaša, Vogošće i Hadžića također imaju veliki broj grla i dostatnu proizvodnju mlijeka. Naši podsticaji su povećani i redovno se isplaćuju. Do sada smo isplatili više od četiri miliona podsticaja za ovu godinu”, potcrtao je ministar, te dodao da nema razloga za strah i paniku.

Radio AS