Vaterpolo utakmicom ozvaničen početak korištenja bazena Dobrinja, u septembru besplatno kupanje

Revijalnom vaterpolo utakmicom klubova “Invictum Sarajevo” i “Dabar Sarajevo” danas je uz prisustvo zvanica i brojnih građana ozvaničen početak korištenja otvorenih bazena Dobrinja.

Kompleks bazena građani će moći koristiti besplatno tokom septembra.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić izjavio je kako je ovo jedan od najvažnijih projekata. Istakao je da je bazen završen i otvoren baš kada je naša plivačica Lana Pudar osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, što će zasigurno motivisati najmađe sugrađane da svoje prve plivačke pokrete načine upravo u ovom bazenu.

“Sretni smo da stanovnicima Novog Grad i cijelog Sarajevo možemo pokloniti na korištenje ovaj predivni kompleks sa otvorenim bazenima. U proteklim godinama trajala je njegova izgradnja, to je nešto što nam je nedostajalo i to jedan od naših najvažnijih projekata kojeg smo na sreću uspjeli privesti kraju uz sve poteškoće koje smo imali. Važno je da smo ovaj ovako veleljepni objekat otvorili u ovoj godini kada smo dobili i prvu zlatnu Evropsku medalju naše Lane Pudar u plivanju. To će sigurno motivisati brojne naše najmlađe sugrađane da počnu trenirati na ovom bazenu, da počnu da se bave sportom, da osvajaju medalje i obraduju nas. Što se tiče života u jednom gradu ovo je jedan od sadržaja koji ga čini ljepšim, koji nas može zaustaviti da neki od vikenda ne odemo na more, te da slobodno vrijeme možemo iskoristiti u svom gradu, osvježiti se i okupati u ljetnim mjesecima. Ono što je značajno je da će voda u bazenu moći da se dogrijava nakon ugradnje kotlovnice koja će uslijediti u narednim mjesecima, tako da će se već od sljedeće sezone voda moći dogrijavati”, kazao je načelnik Efendić, istakavši da će ovo mjesto, Centar “Safet Zajko” mnogo koristiti građanima u narednim decenijama.

Dio radova unutar samog objekta (zgrade) biće nastavljen i nakon otvaranja vanjskih bazena, a odnose se, prije svega, na izgradnju kotlovnice te nabavku i ugradnju sportske i druge opreme, koja nije bila predmetom dosadašnjih nabavki.

Prisutnima se obratila i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov koja je rekla kako joj je čast biti na otvaranju bazena danas na Dobrinji, u Općini Novi Grad.

“Ovakvog bazena ne bi se postidjeli ni u Evropi. Zavod za izgradnju je vršio nadzor nad izvođenjem radova, pogotovo posljednjih par mjeseci, gdje su uloženi maksimalni napori da se ovaj objekat privede kraju. Još uvijek nije sve završeno, on je pušten u funkciju, tako da u narednih mjesec dana za građane će korištenje bazena biti besplatno”, kazala je direktorica Barlov.

Mirza Selimbegović, predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, naglasio je da se radi o projektu na koji je posebno ponosan, kako aktuelni saziv Općinskog vijeća, tako i prethodni, koji je dao značajan doprinos da bi se ovaj projekat realizirao.

“Ovo je jedinstven objekat u cijeloj državi, posebna potreba u našem gradu, našem Novom Gradu i našoj Dobrinji. Nadam se da će se na ovom bazenu stvoriti preduslovi koji će nam otkriti nove talente, da imamo još šampiona poput Lane Pudar, koji će osvojiti medalje i pobjede za našu zemlju”, istakao je predsjedavajući Selimbegović.

Osim vanjskih bazena, kompleks sportsko-rekreacionog centra Dobrinja ima značajan dio unutrašnjih sadržaja, koji će omogućiti njegovu funkcionalnost tokom cijele godine, poput fitness centra koji je direktno povezan sa bazenom, kafe restorana i jednog dijela poslovnih prostora, za frizerski salon, salon za masažu, dok je u suterenu planirana izgradnja zatvorenog bazena i sauna, dakle kompletan spa centar, a na samom krovu objekta je velika terasa koja će moći služiti kao ugostiteljski objekat, ali i kao prostor za sunčanje.

Zvanično otvorenje bazena je planirano sutra za 10 sati, kada će svim posjetiocima usluge koje nudi ovaj rekreativno-sportski centar biti dostupne.

Radio AS