Vijećnik u OV Novo Sarajevo predložio oslikavanje trotoara

Vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću u Novom Sarajevu Ahmed Kosovac tražio je oslikavanje trotoara uz biciklističku stazu ispred zgrade popularno nazvane “Stometarka”. Njegov zahtjev inspiriran je oslikavanjem Martićeve ulice u Zagrebu.

Vijećnik Naše stranke predložio oslikavanje trotoara u Sarajevu

“Martićeva ulica u Zagrebu, sa svojim oslikanim trotoarima, postala je pravi gradski dnevni boravak. Oslikao ju je umjetnik Boris Bare. Dokazano je i svakodnevno vidljivo da oslikavanje utiče na intimizaciju građana s prostorom, na njihovo raspoloženje i stvaranje vedrine. Želim da tako nešto imamo i u Novom Sarajevu, a prostor koji sam predložio je odličan za to, ali nipošto ne treba ostati jedini ako se projekt pokaže uspješnim”, rekao je on.

Radi se o 200 metara trotoara koji je u dobrom stanju i kojeg je moguće lako oslikati.

“Ovaj projekat može se raditi u saradnji s Akademijom likovnih umjetnosti, te na taj način uključiti studente i studentice slikarstva, kiparstva, grafike i grafičkog dizajna. Ovo bi bila prva stalno oslikana ulica u Sarajevu, i sigurno je da bi privukla pažnju, kako turista tako i lokalnog stanovništva. Posebno nam je u interesu stvarati sadržaje koji bi privlačili turiste jer Novo Sarajevo ovakvo kakvo jest nije im privlačno, a ovaj sadržaj bi bio jedan od takvih, kojeg turisti žele obići”, kazao je Kosovac.

Radio AS