Više od 16 miliona maraka KS ulaže u ski centar Bjelašnica i Igman

Na današnjoj press konferenciji održanoj na Bjelašnici direktor KJP ZOI ’84 Jasmin Mehić rezimirao je proteklu skijašku sezonu, istakao zadovoljstvo rezultatima, te najavio aktivnosti za narednu.

“Iza nas je jedna od najuspješnijih skijaških sezona, sa 135 skijaška dana, nizom uspješnih sportskih, kulturnih i zabavnih projekata i preko 200.000 posjetitelja iz Bosne i Hercegovine, regiona i drugih zemalja.  Ostvarili smo povećanje broja korisnika i povećanje prihoda od preko 30% čime samo stvorili preduslove za kontinuiran razvoj skijališta. Pored domaćih posjetitelja zabilježili smo i značajan rast posjetitelja iz zemalja regiona Srbije, Hrvatske i Slovenije, ali i drugih zemalja”, istakao je Mehić.

Istakao je i da u narednim godinama možemo očekivati značajan rast zimskog turizma u Kantonu i izrazio nadu da će doći do unapređenja cjelokupne ponude, od hotelskog smještaja na planinama do vanpansionske ponude, proširenja broja skijaških staza, ali i drugih ljetnih sadržaja.
“Pored sjajne skijaške sezone prepoznali smo brojne mogućnosti za unapređenje naših usluga.  Za narednu sezonu intenzivno ćemo raditi na brojnim infrastrukturnim unapređenjima, ali i na povećanju kvalitete usluge ski centra Bjelašnica-Igman”, naveo je Mehić.
Iz preduzeća ZOI’84 istakli su zahvalnost Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu privrede, Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo i Općini Trnovo, ali i svim partnerima iz komercijalnog sektora koji su aktivno učestvovali u kreiranju novih usluga i koji su pokazali spremnost na dugoročnu saradnju sa KJP ZOI’84.

“U protekloj godini realizovali smo investicije vrijednosti od pet miliona KM za unapređenje postojeće infrastrukture i nastavit ćemo ubrzanim trendom sa razvojem skijališta. Posljednja u nizu investicija je nabavka novih mašina za uređenje staza koju smo realizovali uz podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, koje je ovu nabavku sufinansiralo s 1,5 miliona KM. Imajući u vidu činjenicu da su nove mašine posljednji put nabavljene 1997. godine, prije ravno 25 godina, nabavka ove opreme je od izuzetnog značaja za ski centar Bjelašnica i Igman. Nove mašine imaju eko motore, smanjenu potrošnju goriva za cca 30 posto i znatno bolje tehničke performanse, te vjerujemo da će se napredak u pogledu uređenja staza biti značajan”, zaključio je Mehić.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić pohvalio je upravu ZOI ’84 i direktora Mehića za uspješnu zimsku sezonu, te istakao da je Ministarstvo privrede prepoznalo potencijal ZOI-ja kao javnog preduzeća koje može imati veliku i nezaobilaznu ulogu u razvoju i unapređenju turizma na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu.

“ZOI 84 ima tradiciju dužu od tri decenije, infrastrukturu, olimpijsko nasljeđe, ljudske i prirodne resurse s kojima može i hoće uz upravu koja je, siguran sam, najbolja ikad, napraviti sve što je potrebno da Bjelašnica postane najbolje i najposjećenije skijalište u našem okruženju, a svakako i u jugoistočnoj Europi u dogledno vrijeme. Naš cilj je da Sarajevo postane najatraktivnija turistička destinacija u ovom dijelu Europe, a revitalizacija olimpijskih planina svakako ima značajan udio u ovim našim nastojanjima jer to su naši najbolji prirodni resursi i krajnje je vrijeme da se njima počne odgovorno i proaktivno upravljati”, istakao je ministar Delić.

Naveo i da je Ministarstvo u protekloj godini, uložilo više od pet miliona KM za projekte izgradnje novog vertikalnog i rekonstrukcije postojećeg sistema transporta na Bjelašnici i Igmanu, prvu fazu izgradnje i modernizacije parking sistema, video nadzora i kontrole naplate, te sufinansirala realizaciju projekta “Dječijeg snježnog parka”, kao i da će i u 2022. godini nastaviti kontinuitet ulaganja u oporavak i razvoj infrastrukture na Bjelašnici i Igmanu.
“U budžetu Ministarstva privrede za 2022. godinu za projekte KJP ZOI 84 planirana su sredstva u iznosu od 16.245.637 KM, što ukupno iznosi preko 21 milion KM za ove dvije godine”, kazao je ministar Delić.

Radio AS