Visina snijega mjerila se metrima: Na današnji dan prije deset godina BiH bila totalno paralisana

“Visina snijega u BiH mjeri se metrima. Vozila i ljudi zatrpani su u lavinama. U pojedinim dijelovima proglašeno stanje elementarne nepogode…”

Tako su izgledali medijski izvještaji na današnji dan 2012. godine, kada je Bosnu i Hercegovinu zahvatilo veliko snježno nevrijeme. Zbog snijega, veći dio zemlje potpuno je bio paralisan.

Podsjetimo, u februaru 2012. godine desilo se nešto što je ostalo upisano u anale meteorologije u našim krajevima.

Ciklon Gabor donio je takve snježne padavine kakve su bile nezapamćene.

Više graničnih prelaza nije bilo u funkciji, sa aerodroma nije bilo letova, a o cestovnom saobraćaju, uglavnom, nije bilo ni govora.

Tako su oni koji su morali do radnih mjesta pokušavali stići pješice, obzirom da se zimske službe nisu mogle izboriti s tolikom količinom snijega i čistile su uglavnom najprioritetnije ceste, kao što su prilazi zdravstvenim ustanovama.

U veći škola nije bilo nastave. 

U Sarajevu je bilo proglašeno stanje prirodne nesreće, a građani su, kao i uvijek u teškim situacijama pokazali veliku humanost u pomaganju jedni drugima i akcijama čišćenja snijega. 

Tog 4. februara 2012. godine, nakon što je snijeg počeo padati noć prije, velike snježne padavine okovale su i veći dio Bosne i Hercegovine.

Saobraćaj u većini gradova u BiH od ranih jutarnjih sati bio je blokiran, u Sarajevu nisu radili tramvaji, trolejbusi, autobusi…

Širom BiH građani su ostali zavejani u vozilima i autobusima. Dramatična situacija je bila i u Mostaru te na putevima koji vode u ovaj hercegovački grad.

I Mostar, inače poznat po blagoj klimi, tih je dana bio potpuno paralizovan grad. Osim što je snijeg onemogućio kretanje Mostarcima nenaviklim na zimske uslove, brojni su danima bili bez struje i vode.

Čak je i Neum bio pod snijegom i velikim ledom.

U Sarajevu je tog vikenda mjereno 107 cm snijega, a Mostaru 87 cm.

Najhrabriji su skakali sa kuća u duboki snijeg, roštiljalo se ispred haustora nakon čišćenja snijega, studenti i vojska su izašli na ulice kako bi pomogli, a volonteri su dijelili hranu i čaj.

Ovakvo stanje potrajalo je nekoliko dana.

U Srbiji je čak u 27 opština bilo proglašeno vanredno stanje. Slično je bilo i u Crnoj Gori.

U Hrvatskoj, snijeg je zabijelio i obalu. Već 02.02.2012. u noći Dalmaciju su zahvatile padavine.

Već ujutro, 03.02. Metković je mjerio 27 cm snijega, Ploče 14 cm, Šibenik 10 cm, i Split 8 cm. Uz snježnu mećavu, u Splitu se ujutro mjerilo -5 °C, a u Šibeniku -6 °C. Snijeg je nastavio padati cijelog dana pa je u 19 sati Šibenik mjerio 20 cm snijega, Split i Ploče 14 cm, Zadar 7 cm.

Do kraja subote, kiša je opet prešla u snijeg pa je Split uvečer mjerio nevjerovatnih 25 cm snijega, a u Šibeniku je izjednačen rekord iz 1956. godine, 35 centimetara.

Oko metar snijeg zatrpalo je Imotski i cijelu okolinu, a najviše snijega palo je u Vrgorcu, čak 112 centimetara.

Radio AS