Vlada FBiH prihvatila kredit od 25 miliona eura za gradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je utvrdila prijedlog odluke o prihvatanju kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za gradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice u iznosu do 25 miliona eura.

Kako su saopćili iz Vlade FBiH, utvrđeni prijedlog odluke o ovom zaduženju bit će upućen entitetskom parlamentu na konačno izjašnjavanje. Sredstva trebaju biti korištena za, kako je obrazloženo, proširenje dvosmjerne tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, izgradnju novog kružnog toka na Ilidži, gdje će biti priključen na postojeću tramvajsku prugu, kao i polukružnog skretanja u Hrasnici, te za izgradnju približno 20 novih tramvajskih stanica.

Zajam se daje s rokom otplate od 15 godina i s trogodišnjim grace periodom.

Tekstom odluke se potvrđuje da je, kako je objašnjeno, razmatrana dokumentacija prihvatljiva za FBiH, a posebno nacrti ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i EBRD-a i o podršci zajmu između Kantona Sarajevo i EBRD-a, kao i nacrt projektnog ugovora između Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i EBRD-a.

Sredstva ovog zajma će FBiH prenijeti na Kanton Sarajevo, kao krajnjeg korisnika i dužnika. Entitetsko Ministarstvo finansija zaduženo je da s Kantonom Sarajevo usaglasi i sklopi podugovor o zajmu kojim će u svrhu redovne otplate definirati uslove vraćanja sredstava koja se prenose na kreditnoj osnovi.

Odlukom se daje saglasnost za zaključivanje supsidijarnog ugovora između Bosne i Hercegovine i FBiH te podugovora između FBiH i Kantona Sarajevo, a za njihovo potpisivanje ovlast se daje entitetskoj ministrici finansija Jelki Milićević (HDZ), saopštili su iz Vlade FBiH.

Podsjećamo, tokom sljedeće godine trebala bi početi izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, i to nakon što je prošli mjesec odlučeno da će ovu dionicu pruge graditi konzorcij turskih kompanija Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri ve Ticaret. Izgradnja će koštati više od 20 miliona eura, a i za ovaj projekat je novac osiguran kreditom EBRD-a.

Radio AS