Vlada KS i Općina Centar zajednički će realizovati značajne projekte

Danas se u Općini Centar održava sjednica Vlade Kantona Sarajevo, a u radu sjednice učešće su uzeli i predstavnici ove lokalne zajednice na čelu sa načelnikom Srđanom Mandićem.

Aktuelna Vlada Kantona Sarajevo je uspostavila praksu da radne sjednice povremeno održava u lokalnim zajednicama radi, kako kažu, efikasnije koordinacije i saradnje na realizaciji zajedničkih projekata, ali i planiranja budžeta.

Domaćin današnje sjednice bio je načelnik Srđan Mandić, zajedno sa sekretarkom Općine Adelinom Džanković, te pomoćnicima općinskih službi. Na početku sjednice načelnik Mandić je dao kratak pregled realizovanih projekata zahvaljujući udruženim sredstvima sa Kantonom Sarajevo tokom protekle tri godine, ali i predstavio projekte koje je Općina Centar Sarajevo kandidovala u okviru javne rasprave o Nacrtu budžeta Kantona Sarajevo za 2024. godinu.

“U ovom sazivu kantonalne Vlade naišli smo na veliko razumijevanje za potrebe stanovnika centralne gradske opštine. Koristim priliku da se zahvalim premijeru Nihadu Uku i ministrima u Vladi Kantona Sarajevo na saradnji i realizaciji zajedničkih projekata. S obzirom na to da smo mi finansijski stabilna lokalna zajednica, osim potrebe za finansijskim sredstvima, kod realizacije projekata, najveći problem nam predstavlja neuređena ili loše uređena zakonska regulativa. Kako bismo efikasno implementirali projekat izdavanja elektronskih građevinskih dozvola, potrebno je izmijeniti postojeći kantonalni Zakon o prostornom uređenju koji nam u ovom obliku predstavlja veliki problem.

Proglašenjem historijskog urbanog krajolika (HUK) pravo izdavanja potrebnih dozvola je prebačeno na Federalno ministarstvo prostornog uređenja, što nas znatno usporava. Osvrnuo bih se na nepostojanje Zakona o klizištima što nam onemogućuje sanaciju klizišta na području Centra sredstvima civilne zaštite za ovu namjenu. Vjerujem da zajedničkim naporima možemo poboljšati život građana, kako ove, tako i drugih opština u Kantonu Sarajevo”, kazao je načelnik Mandić. 

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministri Vlade KS zahvalili su se načelniku Mandiću i saradnicima na gostoprimstvu i konstruktivnom dijalogu, te naglasili spremnost za saradnju, a na zadovoljstvo građana. 

Na sjednici je razgovarano i o rješavanju problema saobraćaja u mirovanju, sanaciji javne rasvjete, kao i o projektima koji bi mogli biti realizovani udruženim sredstvima naredne godine poput kapitalnih ulaganja u obrazovne ustanove, nastavku projekta ucjevljenja potoka Sušica, izgradnji nove saobraćajne infrastrukture, izgradnji nove vodovodne i kanalizacione mreže, izgradnji saobraćajnice za IT park na Šipu, konverzaciji arheoloških ostataka na lokalitetu arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije, izgradnji jedinstvenog spomen-obilježja “Ljiljan”, izgradnji fiskulturne sale sa pratećim sadržajima uz Osnovnu školu “Vladislav Skarić”, sanaciji stambenih objekata pripadnicima boračke populacije…

Radio AS