Vlada KS o novim mjerama: Prioritet nova ograničenja brzine u gradu i oduzimanje vozila prekršiocima

Vlada KS je na press konferenciji nakon današnje vanredne sjednice obrazložila nove mjere koje je donijela u cilju osiguranja što veće sigurnosti u saobraćaju.

Zamjenik premijera KS Emir Dedović, koji je vodio sjednicu u odsustvu premijera Nihada Uka rekao je da će jedan dio mjera biti implementiran hitno, a jedan dio mjera dugoročno.

“Daćemo podršku kao Vlada i pitati naše institucije i organe, policiju, MUP i strukture i Tužilaštvo: Da li u ovom trneutku imaju sve potrebno na raspolaganju kako bi ovaj slučaj završili i prevenirali ono što bi se moglo u skorije vrijeme desiti? Uspjeli smo dobiti relevantne informacije šta se desilo kobnog dana i određeni dio prijedloga šta bi institucije KS mogle poduzeti u ovom periodu”, naveo je Dedović.

Dedović je dodao da će se hitno implementirati mjere koje se odnose na policiju.

“Policija je počela određene stvari već jučer raditi i prevenirati dio stvari koje su u njihovoj nadležnosti. Donijeli smo kao prvu mjeru pojačan policijski nadzor na svim trenutnim raskrsnicama od 19 do 7 ujutro. Od prvog juna završavamo proceduru za 195 novih policijskih službenika koji će dati podršku trenutnim jedinicama”, dodao je Dedović.

Dodao je da je još jedna od mjera koja će se hitno implementirati i pojačana kontrola i podrška u automobilima i presretačima koji registruju one koji prekorače brzinu, da pomognu policijskim službenicima i kamerama.

“To je mjera koja će pomoći dok ne prekrijemo grad kamerama onako kako treba”, istakao je Dedović.

Jedna od mjera koja je najviše interesovala javnost je ona da se završe i otklone prepreke koje su danas prisutne, da se trajno oduzme vozilo prekršiocima ovih mjera.

“Mi smo konstatovali gdje su prepreke u sistemu da to završimo i dat ćemo rokove da to što prije završimo i da oni koji koriste automobil nikad više ne mogu biti u prilici da imaju to vozilo na raspolaganju. Naredna stvar je da ćemo povećati kazne koje se izriču za saobraćajne prekršaje i to u proceduri koja je neophodna za to”, ističe Dedović.

Na kraju je naveo da će se ići na pokretanje procedure za smanjenje brzine u naseljenim dijelovima Sarajeva.

“U što kraćem roku, sa 40 na 30 km/h i sa 60 na 50 km/h”, zaključio je.

(Klix.ba)

Radio AS