Vlada KS utvrdila iznos novčane pomoći za oštećene u požaru na pijaci Kvadrant

Nakon požara na sarajevskoj pijaci Kvadrant, Vlada KS je usvojila Program, koji ima za cilj pomoći zakupcima da se što lakše izbore s posljedicama požara koji ih je zadesio.

Programom je, kako navode, predviđeno da Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavi javni poziv na koji će zakupci, a po spisku dostavljenom iz KJKP “Tržnice-pijace Sarajevo”, moći aplicirati i ostvariti prava na novčanu pomoć.

Zakupci obuhvaćeni Programom će moći dobiti sredstva u iznosu do tri najniže plate u Federaciji BiH sa svim porezima i doprinosima, što ne prelazi iznos od 3.053 KM po uposleniku.

“Sredstva koja dobiju nakon provođenja javnog poziva, zakupci su dužni pravdati Ministarstvu privrede KS, a mogu ih utrošiti za troškove nužne za redovno poslovanje, kao što su nabavka roba i usluga, operativni troškovi, kao i plaće radnicima”, navode iz Vlade KS.

Program je, dodaju iz Vlade KS, kreiran s ciljem očuvanja postojećih radnih mjesta, kako ni jedan poslodavac ne bi bio primoran dati otkaze radnicima, te da se u što kraćem periodu nastavi s poslovanjem na ovoj lokaciji.

Javni poziv će biti objavljen u što kraćem roku na internetskoj stranici Ministarstva privrede KS.

Osim toga, Vlada KS će svim zakupcima subvencionirati i troškove zakupa prostora za prvih šest mjeseci u narednoj godini.

Požar, čiji uzrok još nije zvanično potvrđen, uništio je skoro čitavu pijacu Kvadrant na kojoj se nalazilo oko 185 boksova.

Radio AS