Vlada KS utvrdila Odluku o proglašenju temeljnih udruženja kulture naroda BiH od posebnog interesa za Kanton Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je krajem protekle sedmice Odluku o proglašenju temeljnih udruženja kulture naroda Bosne i Hercegovine od posebnog interesa za Kanton Sarajevo, te je uputila na razmatranje Skupštini KS.

Ovom odlukom, obuhvaćena su temeljna udruženja kulture naroda BiH: BZK “Preporod”, HKD “Napredak”, SPKD “Prosvjeta” i JKHD “La Benevolencija”, ali i Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca – VKBI, Hrvatsko narodno vijeće BiH – HNV i Srpsko građansko vijeće Pokret za ravnopravnost u BiH – SGV, nakon što su također Vladi uputili inicijativu za dodjelu statusa udruženja od posebnog interesa za Kanton Sarajevo.

Proglašenje ovih udruženja od posebnog značaja za Kanton Sarajevo podrazumijeva njihovo uvrštavanje u Budžet KS i osiguranje namjenskih sredstva za njihov rad i djelovanje, ali je i svojevrsna potvrda i priznanje društvenog statusa ovih temeljnih udruženja kulture naših naroda, kao i njihove povijesne i savremene vrijednosti, istaknuto je.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić kazao je da je ovo važan moment za Kanton Sarajevo, te da je riječ o historijskoj odluci koju je Vlada KS jednoglasno utvrdila.

“Riječ je o kvalitetnoj i odgovornoj odluci, kako bi ove temeljne organizacije mogle nesmetano funkcionirati. Mi ćemo nastaviti sufinansirati rad ovih sedam udruženja od javnog interesa za Kanton Sarajevo, a osim finansijskog aspekta moramo našu saradnju još unaprijediti. Unutar tih udruženja djeluje i veliki broj intelektualaca koji uživaju veliki autoritet i van granica Bosne i Hercegovine, te smatram da i kroz nevladin sektor možemo dati jedan poseban omaž svemu onome što se radi na polju kulture”, istakao je ministar Avdić, ovim povodom.

Dejan Garić, predsjednik Upravnog odbora SPKD “Prosvjeta” izrazio je zadovoljstvo jer je Kanton Sarajevo, u kojem su historijska sjedišta temeljnih udruženja kulture naroda BiH, prepoznao njihov značaj i na ovaj način.

“Ovo nisu obična društva, nego temeljne organizacije kulture naroda u BiH, najstarije organizacije i institucije kulture, izuzevši Zemaljski muzej. Podsjetiću da ove godine ‘La Benevolencija’ obilježava 130 godina postojanja, da je ove godine 120. rođendan ‘Prosvjete’ i ‘Napretka’, kao i da će ‘Preporod’ naredne godine obilježiti 120. godišnjicu svog postojanja. Ova odluka će nam pomoći i biti nam jedna od vodilja kako raditi. Napomenut ću da su slične odluke već donesene i na nivou Grada Sarajeva i Bosansko-podrinjskog kantona. Nadam se da će i Federacija BiH, a na koncu i država Bosna i Hercegovina, prepoznati značaj naših institucija kulture i da će nam pomoći da to neraskidivo klupko kultura u BiH uspijemo održati, da pokažemo kako zajedno možemo uraditi mnogo više i bolje, kao i da na taj način možemo doprinositi svemu onome što Bosna i Hercegovine jeste, a mi smo njen nerazdvojni dio”, poručio je Garić.

Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini, je istakao dugogodišnju dobru saradnju temeljnih udruženja kulture naroda Bosne i Hercegovine koja su ostavila historijski važan trag u našoj kulturnoj i društvenoj povijesti.

Kazao je da je inicijativa za dodjelu statusa udruženja od posebnog interesa za Kanton Sarajevo pokrenuta putem Međukulturnog vijeća temeljnih udruženja kulture naroda u BiH, kako bi se na adekvatan način riješio njihov pravni i društveni položaj, te osigurao neometan rad.

“Kanton Sarajevo od svog osnutka podržava naš rad i djelovanje, ali sada ćemo dobiti sistemsko rješenje koje mnogo znači. Ovo je za nas historijska odluka kojom mi počinjemo polahko izlaziti iz 1949. godine kada su tadašnje vlasti zabranile naš rad i djelovanje, otuđile svu našu bogatu imovinu koja nam nije vraćena i koju sada dominantno koristi Kanton. Zato je ovo jedan historijski iskorak i institucionalni vid ispravljanja jedne goleme, strašne historijske nepravde”, naglasio je Kodrić.

Kazao je kako je cilj donošenje ovakvih odluka i u drugim kantonima FBiH, ali također i na razini Federacije BiH i Republike Srpske.

Zahvalnost Vladi Kantona Sarajevo na donošenju ove odluke su uputili i iz Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca BiH, te Hrvatskog narodnog vijeća BiH i Srpskog građanskog vijeća Pokret za ravnopravnost u BiH.

Radio AS