Vranić: Idemo prema kolektivnom imunitetu, mislim da ćemo ljeto dočekati bez posebnih mjera

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Haris Vranić na današnjoj konferenciji za medije govorio je o Izvještaju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom o listi lijekova koje je donijelo Ministarstvo zdravstva KS, rezultatima rada, te planovima Ministarstva za naredni period.

„Istraga o listi lijekova je pokrenuta kada je podnesena prijava, gdje je Ured za borbu protiv korupcije, uključujući sve nivoe koji su im bili dostupni, provjerio i nisu uočene nepravilnosti oko izmjene liste lijekova u 2021. godini. To podrazumijeva da je ministar zdravstva jedini legitiman da predlaže prema Vladi KS ove liste“, kazao je Vranić.

On je novinarima podijelio nalaze Ureda, koji, kako je rekao, potvrđuju ono što su znali – da nikakve nezakonitosti nije bilo.

Osvrnuo se na stanje u zdravstvu i podsjetio je na, kako je nazvao, hronologiju urušavanja zdravstvenog sistema.

Govoreći o aktivnostima Ministarstva zdravstva KS, potcrtao je da liste čekanja ne smiju biti duže od 20 dana.

„U slučaju da građanima bude zakazan termin u kasnijem roku, zdravstveno osiguranje će finansirati građanima da se u privatnim ustanovama prime što prije“, rekao je ministar Vranić.

Kako je dodao, Ministarstvo zdravstva je izdalo uputu i za uvođenje obavezne/ dobrovoljne vakcinacije HPV vakcinom za sprečavanja raka grlića maternice, kojeg uzorkuje humani papiloma virus. Naveo je da žele postići i da građanke koje su fizički spriječene da dođu u domove zdravlja mogu kući dobiti uslugu.

Ministarstvo planira i izmijeniti proceduru, te omogući svim specijalistima u javnim ustanovama da imaju pravo propisivanja recepta, kako građani ne bi dodatno morali u toj istoj ustanovi čekati porodičnog ljekara za recept.

Ministar Vranić osvrnuo se i na epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo. Naveo je kako je Krizni štab Ministarstva zdravstva KS mišljenja da se gubi smisao biltenskog objavljivanja broja pozitivnih, jer “kada je više od 40 posto pozitivnih od ukupnog broja testiranih onda ne vrijedi testirati”.

“Očito je da ćemo ovim virusom svi biti zaraženi, idemo prema kolektivnom imunitetu, sreća pa su slabiji simptomi“, kazao je ministar Vranić.

Podsjetio je da je u KS više od 60 posto stanovništva vakcinisano s dvije doze.

„Mislim da ćemo ljeto dočekati bez nekih posebnih mjera, a Krizni štab već sada razmišlja i o popuštanju nekih od njiih”, zaključio je ministar Vranić, te dodao da je omikron soj koronavirusa trenutno dominantan u Kantonu Sarajevo.

Radio AS