Vranić: Uskoro na snazi Pravilnik koji zabranjuje formiranje listi čekanja za najvažnije preglede

Prema novom Pravilniku o zdravstvenim uslugama na koje se ne može formirati lista čekanja na području Kantona Sarajevo, a koji je donijelo Ministarstvo zdravstva KS, zdravstvena ustanova ima rok od 30 dana da pacijentu pruži određenu uslugu. Ako to nije u mogućnosti, pacijent može otići bilo gdje, pa i u privatnu praksu, i uraditi pregled koji je potreban, a troškove će mu, prema ovom pravilniku, u roku od 30 dana refundirati Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

“Uspjeli smo da napravimo pravilnik s kojim idemo u tom pravcu da našim osiguranicima obezbijedimo bolju zdravstvenu njegu. To se u najvećoj mjeri odnosi na listu čekanja oko koje uvijek imamo najviše primjedbi. Nakon objave u Službenom listu novi pravilnik će biti u funkciji”, rekao je, ovom prilikom, ministar Vranić.

Istakao je da je zdravstveni sektor podijeljen na javno i privatno zdravstvo, a oni su prema zakonu potpuno izjednačeni, te su njihovi nalazi i pregledi podjednako validni.

Sve usluge za koje se ne može formirati lista čekanja su jasno pobrojane u ovom pravilniku.

Ministar je naglasio da je riječ uglavnom o dijagnostičkim procedurama, laboratorijskim i patohistološkim uslugama, za koje dobija i najviše žalbi naših građana.

“Osluškujući njihove potrebe, ukoliko se pojavi potreba za proširivanjem ovih usluga, Pravilnik će se proširiti”, naglasio je ministar.

Ovom prilikom, ministar je apelovao i na sve privatne zdravstvene ustanove da usluge ne naplaćuju direktno od pacijenata, nego da troškove naplate od Zavoda, kako bi se još na jedan način izašlo u susret pacijentima u Kantonu Sarajevo.

Ministarstvo zdravstva KS neće na ovome stati.

“Osluškujemo potrebe naših pacijenata i vrijeme je da im se omoguće zdravstvene usluge kakve zaslužuju. Dosta je čekanja na preglede koji život znače. Činimo korake koji će unaprijediti godinama urušavani zdravstveni sistem. Zdravlje naših građana nam je uvijek na prvom mjestu”, rekao je ministar Vranić.

Radio AS