Za kraj januara tri predstave na sceni Sarajevskog ratnog teatra

U posljednjoj sedmici januara na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) publika će moći pogledati tri predstave.

Predstava “Kod gospodina Greena” bit će izvedena u utorak, 24. januara. Izvedba predstave “Tramvaj zvani čežnja” zakazan je za četvrtak, 26. januara, a “Svu moju ljubav” možete pogledati u subotu, 28. januara. Sve predstave počinju u 20 sati.

Predstava “U posjeti kod ospodina Greena”, autorski projekat Mikija Trifunova, Albana Ukaja i Nejre Babić, nastala je prema tekstu Jeff Barona. Dirljiva i duhovita priča o starcu i mladiću koji se uprkos početnom nerazumijevanju i netrpeljivosti postepeno zbližavaju i nalaze jedan u drugome utjehu. Govoreći o samoći, predrasudama i potrebi za pripadanjem, ova predstava nas vraća temelju svakog odnosa – komunikaciji. Onoj iskrenoj, ponekad i surovoj ali skoro uvijek ljekovitoj. U predstavi igraju Miki Trifunov i Alban Ukaj.

Drama “Tramvaj zvani čežnja” napisana je 1947. godine i najpoznatije je djelo čuvenog američkog dramaturga Tennesseeja Williamsa. Postavka ovog kultnog djela nastala je kao diplomski rad Dine Mušanović na predmetu Gluma na Akademiji scenskih umjetnosti. U predstavi igraju: Dina Mušanović, Alban Ukaj, Igor Skvarica i Matea Mavrak. U ovoj predstavi sukobljavaju se moć i nemoć, istina i laž, moral i dekadencija, nježnosti i surovost. Zazivaju se ljubav, moral, bratstvo, porodica, ali sa scene tiho grmi jedna te ista istina: Blanche, Stanley, Stella, Mitch, svi mi, jednako smo nesretni i jednako čeznemo za jasnoćom u zamagljenom svijetu.

“Svu moju ljubav” je predstava u režiji Zijaha Sokolovića nastala prema tekstu Lauerant Mauvigniera u kojem likovi postaju žrtve vlastite prošlosti i sjećanja. Obilježeni tragičnim događajem i deset godina nakon njega “sva njihova ljubav” je usmjerena na potiskivanje/oživljavanje sjećanja. Pisac Mauviniger na vrlo zanimljiv način uspjeva da istraži putanju ljubavi i porodičnih odnosa, svjestan da su nam ponekad za to “istraživanje” potrebni i oni koji nisu više fizički prisutni, a pozorište im itekako može omogućiti tu prisutnost. U predstavi igraju: Selma Alispahić, Igor Skvarica, Sead Pandur, Davor Sabo i Džana Džanić.

Rezervacije ulaznica na broj telefona 033 664 070 , 061 850 745 ili putem email-a blagajna@sartr.ba.

Radio AS