Za modernizaciju javnog prevoza u Sarajevu 17 miliona eura

Vlada FBiH je Parlamentu FBiH uputila na izjašnjenje Prijedlog odluke o zaduženju Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Javni prijevoz Sarajevo e-Mobility u iznosu do 17.000.000 eura.

Ovu odluku Federalna vlada je predložila s ciljem osiguravanja sredstava za nabavku i instalaciju adaptivnog sistema upravljanja prometom u Sarajevu, uključujući izgradnju zgrade centra za upravljanje prometom, zatim nabavku do pet novih tramvaja, a kako bi se unaprijedio razvoj infrastrukture javnog prijevoza kroz poboljšanje kapaciteta i učinkovitosti usluga.

Projekt podrazumijeva nabavku suvremenog sustava za upravljanje i nadzor prometa koji uključuje komponente inteligentnog sustava upravljanja s prioritetima javnog prijevoza, video nadzornog sustava i video detekcije incidenata zasnovane na najnovijim tehnologijama.

Također, podrazumijeva i izradu centra za upravljanje, gdje bi se mogla pratiti situacija na prometnicama u svakom trenutku, te poduzimati odgovarajuće mjere za rješenje prometnih gužvi na pojedinim raskrižjima, kao i rješavanje incidentnih situacija.

Projekt će biti baziran na najmodernijoj senzorskoj opremi kao što su radarski detektori, koji će u realnom vremenu snimati potpunu prometnu sliku grada, te omogućiti detaljne informacije bitne za daljnje planiranje prometne infrastrukture. Osim toga, utjecat će na smanjenje kašnjenja vozila i povećanje sigurnosti putnika, te na energetske efikasnost i zdravo okruženja u urbanom području Sarajeva.

Rok otplate zajma je 15 godina, uz tri godine grace perioda, a krajnji korisnik i dužnik po ovom zaduženju je Kanton Sarajevo. Federalno ministarstvo financija zaduženo je da s Kantonom Sarajevo, usuglasi i sklopi odgovarajući podugovor o zajmu kojim će, u svrhu redovne otplate, biti definirani uvjeti vraćanja sredstava.

Za realizaciju Odluke i izvještavanje zaduženi su Federalno ministarstvo financija, Kanton Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

FENA

Radio AS