Za rekonstrukciju Područne škole u Dragoradima 80.000 KM

Nakon što su uspješno okončani radovi na rekonstrukciji objekta, danas su ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić u prisustvu zvanica službeno otvorili rekonstruiranu Područnu školu u Dragoradima. Ovom prilikom, obišli su objekt ove školu, koja se nalazi u najudaljenijoj mjesnoj zajednici na području općine Ilijaš.

Domaćini svečanosti upriličenog povodom otvorenja škole bili su uposleni i direktorica OŠ “Srednje” Dženita Čehajić-Kulo. 

Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbijedilo je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS u vrijednosti od 80.000 KM i Općina Ilijaš u vrijednosti 19.000 KM.

Radovi na projektu su podrazumijevali sanaciju toaleta, podnih površina u hodnicima i učionicama, detaljno krečenje površina, vanjsko uređenje – ograđivanje dvorišta, kao i uređenje pristupne staze.

“Dobili smo jedan multifunkcionalan školski objekt u prelijepom ambijentu u kojem možemo organizirati izlete, školu u prirodi, takmičenja, kampove priprema za nadarene učenike, programe podrške”, istakla je ovim povodom ministrica Hota-Muminović.

Također je i izrazila zadovoljstvo što su se realizacijom ovog projekta obezbijedili kvalitetniji uslovi za odvijanje nastave.

“Drago mi je što su sada omogućeni kvalitetniji uslovi za odvijanje nastavnog procesa. Obrazovanje je uvijek i svuda važno, a posebno je bitno da u ovako lijepom ambijentu osiguramo najbolje standarde za učenje i podučavanje. Niz je ideja kako se prostor ove škole i onaj oko nje može dobro iskorisititi, jer ovakav ambijent pruža itekako dobre mogućnosti”, kazala je ministrica Muminović – Hota.

Načelnik Fazlić je naglasio kako se kvalitet života mora mjeriti upravo u rubnim područjima općine Ilijaš i KS.

“Mjesna zajednica Dragoradi je na granici općine Ilijaš i KS prema Republici Srpskoj. Kvalitet života se morati mjeri ovdje. Proces povratka bio je jako važan i ovdašnji stanovnici su heroji povratka. Vratili su se u porušene kuće i u selo bez infrastrukture. Nije bilo struje, vode, školski objekt je bio neuslovan, postojali su samo makadamski putevi. Angažmanom lokalne zajednice i svih svih koji su učestvovali u obnovi život se vratio. Asfaltiran je put do Dragorada, davno je riješeno elektrosnabdjevanje, imamo vodovod kojim upravlja JKP “Vodostan” Ilijaš. Škola je nakon rata djelomično obnovljena kako bi nastava mogla otpočeti, a danas je doživjela potpunu obnovu. U blizini škole izgrađena je i sportska ploha. Organizovan je javni prijevoz učenika i sa aspekta funkcionisanja društvenih djelatnosti može se kazati da smo postigli zavidan nivo”, rekao je načelnik Fazlić.

Direktorica OŠ “Srednje” Dženita Čehajić-Kulo kaže kako je ova škola prepoznatljiva po specifičnosti djelovanja i rasprostranjenosti školskih objekata. Pored centralnog objekta u Srednjem ova škola ima i tri područne škole u Kamenici, Gajevima i Dragoradima.

“Učenici ovu školu pohađaju do četrvtog razreda. Nažalost suočeni smo sa malim brojem učenika, ali to nas ne sprečava da i dalje ulažemo u naše objekte kako bismo poboljšali uslove u odgojno – obrazovnim ustanovama”, kazala je direktorica Čehajić-Kulo

Denis Dilberović je stanovnik Dragorada i jedini učitelj u kombinovanom odjeljenju razredne nastave u PŠ Dragoradi.

“Područnu školu pohađa osam učenika, a i za narednu godinu je planirano također osam. Nastava se odvija u jednom kombinovanom odjeljenju. Od septembra će tu biti učenici prvog, trećeg i četvrtog razreda. Školski prijevoz je organizovan preko Ministarstva saobraćaja KS i to odlično funkcioniše. Mi u mjesnoj zajednici Dragoradi imamo 100 domaćinstava. U zadnje vrijeme puno toga se popravilo, od putne infrastrukture, školskog objekta i sportske plohe. Veliki problem za stanovnike Dragorada predstavlja javni gradski prijevoz. Ne postoje registrovane autobuske linije prema Dragoradima. Nadam se da ćemo uskoro riješiti ovo bitno pitanje, jer za nas putevi i autobuske linije znače život”, rekao je Dilberović.

Također, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u saradnji sa UNDP učestvuje u realizaciji GED projekta – Zeleni ekonomski razvoj, koji finansira Švedska i svake godine se izvedu radovi povećanja EE na javnim objektima, a u 2021. godini izvedeni su radovi na Područnoj školi Dragoradi.

Za podršku projektima uručene su zahvalnice ministrici i općinskom načelniku.

Radio AS