Zakazana hitna sjednica Skupštine KS o stanju sigurnosti

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo zakazao je hitnu sjednicu Skupštine na temu sigurnosti koja će biti održana 29. marta 2024. godine.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica i policijski komesar Uprave policije KS Fatmir Hajdarević upoznali su članove Kolegija o aktuelnim događanjima i poduzetim mjerama u dijelu stanja sigurnosti i javnog reda i mira.

Takođe, danas su predočene i informacije o realizaciji zaključaka s posljednje održane tematske sjednice na temu sigurnosti u Kantonu Sarajevo.

Kako MUP i Uprava policije nisu jedini akteri u kreiranju sigurnosnog ambijenta, Kolegij je zatražio od svih relevantnih organa i institucija da najkasnije u narednih sedam dana dostave cjelovite informacije o svojim aktivnostima, i to prema smjernicama i uputama koje je utvrdio Kolegij.

Kako bi se izbjegla manipulacija poluinfomacijama, u cilju sveobuhvatnog sagledavanja stanja sigurnosti, takve informacije prema Skupštini Kantona trebaju uputiti, pored MUP-a i Uprave policije, i Kantonalno tužilaštvo, Općinski i Kantonalni sud, Nezavisni odbor, Odbor za žalbe javnosti, Komisija za sigurnost SKS, te ministarstava iz resora osnovnog i visokog obrazovanja, pravde i uprave, saobraćaja i socijalne politike.

Kako je naglašeno, dostavljene informacije trebaju sadržavati i prijedloge aktivnosti i mjere kojima bi se prevenirale i otklonile sigurnosne prijetnje ili rizici na javni red i mir, a koji su u domenu njihove nadležnosti.

Radio AS