Zatvorena sva birališta u sarajevskim gradskim opštinama, glasačko mjesto Grbavica 1 bilo otvoreno do 21 sat

Birališta u općini Novo Sarajevo zatvorena su na vrijeme, osim biračkog mjesta Grbavica 1, gdje je glasanje danas privremeno prekidano zbog smrti žene koja je preminula nakon glasanja.

Zbog prekida, ovo biračko mjesto bilo je otvoreno do 21 sat večeras, saznaje Agencija FENA iz Općinske izborne komisije.

Osim nesretnog događaja na biralištu Grbavica 1, glasanje na ostalim biralištima u Novom Sarajevu proteklo je bez većih teškoća. 

Zamjenska predsjednica Općinske izborne komisije Centar Sarajevo Merima Brdarić izjavila je da u toku dana u izbornom procesu nisu zabilježili veće probleme na terenu.

“Što se tiče zatvaranja redovnih boračkih mjesta još prikupljamo informacije. Postoje određena boračka mjesta koja su kasnila sa otvaranjem, pa će shodno tome morati malo produžiti rad”, rekla je Brdarić za Fenu.

Velike gužve su zabilježene na biračkim mjestima u općini Novi Grad Sarajevo te je u toku zatvaranje biračkih mjesta, kazao je Feni predsjednik Općinske izborne komisije Novi Grad Alen Zorlak.

Kako je propisano da svi birači koji su došli na biračko mjesto prije sedam moraju glasati tako će se sačekati da svi koji su prije 19 sati došli na biračko mjesto ostvare svoje građansko pravo.

“U pitanju je velika općina s velikim brojem stanovnika te će se biračka mjesta zatvarati i početi s brojanjem kada glasači završe s glasanjem”, dodao je Zorlak.

Kaže da nisu zabilježene veće nepravilnosti i problemi tokom izbornog dana, osim što su bile velike gužve i negodovanje starijih osoba koje nisu mogle glasati uz pomoć druge osobe bez dokaza da im je potrebna pomoć za to.

Izbori u Općini Stari Grad Sarajevo protekli su bez većih problema, kazala je Feni predsjednica izborne komisije Stari Grad Nevzeta Mulalić. 

Kako je kazala, u Starom Gradu su zabilježeni slučajevi nezadovoljstva kod pojedinih građana, međutim, nije bilo većih incidenata ili problema koji bi ometali izborni proces.

“Nije bilo nikakvih većih problema, osim pojedinačnih pritužbi građana koje nisu uticale na izborni proces”, izjavila je Mulalić. 

Nekoliko izbornih lokacija je kasnilo s početkom rada po nekoliko minuta, zbog čega je proces glasanja na tim lokacijama trajao duže, dok neka biračka mjesta rade duže zbog velikih redova građana. 

FENA

Radio AS