Završen mural na Ciglanama

Jučer je načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa vijećnicima Denisom Challengerom i Hidajetom Porićem, te pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević posjetio naselje Ciglane, tačnije početnu stanicu kosog lifta u ulici Husrefa Redžića.

Povod je ozvaničenje završetka murala kojeg su članovi Udruženja „Obojena klapa“ uradili kao poklon sugrađanima za Dane Općine Centar i Dana mladih.

“Drago mi je da smo nakon dvije godine pauze zbog pandemije u mogućnosti da organizujemo događaje za naše sugrađane povodom Dana Općine Centar i Dana mladih. Ove godine zahvaljujući naporima Komisije za pitanja mladih Općine Centar dobili smo jedan ovakav mural koji krasi naselje Ciglane i našu općinu, kao poklon našim sugrađanima. Na ovome naravno ne namjeravamo stati i planiramo u budućnosti nastaviti ovakve projekte. Drago mi je da imamo novu energiju, a ne samo tradicionalno obilježavanje Dana Općine Centar”, kazao je Mandić.

Osim ovog projekta, Komisija za pitanja mladih Općine Centar je također organizovala i sadnju drveća, kino drive-in, kao i koncert u tunelu Ciglane koji je imao veliku posjećenost.

“Naša namjera je bila da obnovimo mural koji smo uradili na Ciglanama prije šest godina pod nazivom ‘Ciglane pluća grada’. Sada smo uradili mural sa nešto drugačijom formom i oblikom. Kroz ovaj mural smo htjeli prikazati kako priroda uvijek pronađe svoj put da se razvija i raste. Oblak oko drveta predstavlja veliki problem našeg grada odnosno  problem zagađenog vazduha koji obavija drvo koje se izbori i izrasta iznad oblaka. Boja neba nažalost na Ciglanama ne može biti plava, već je ljubičasta kao simbol zagađenja zraka”, objasnio je Benjamin Čengić, vođa sedmočlane grupe „Obojena klapa“.

Materijal za mural je nabavljen zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar što je samo dio ovog projekta dok su ostatak posla uradili članovi „Obojene klape“ iz svoje ljubavi prema ovom gradu. Za oslikavanje murala na površini od 450 metara kvadratnih ovoj ekipi je trebalo četiri radna dana.

Radio AS