Završena izgradnja pješačke staze od podnožja brda Mojmilo do Eko-kuće

Završena je izgradnja pješačke staze, duge pola kilometra, od podnožja sarajevskog brda Mojmilo do Eko Kuće. Tom prilikom spomenutu lokaciju posjetio je načelnik Novog Grada Semir Efendić.

Kako je navedeno, s obzirom na to da se radi o jednom od vidikovaca sa lokaliteta Park šume Mojmilo, odakle se pruža pogled na grad, to je idealno odredište za predah i odmor za sve one koji žele uživati u prirodi, a da pri tom ne moraju daleko otići izvan grada.

Najbliže je doći iz pravca ulice Safeta Hadžića, ulicom pored Hifa Oil pumpe, gdje se do početka pješačke staze stiže za šest-sedam minuta, a odatle do Eko Kuće i vrha Mojmila za, kako je istaknuto, svega deset minuta novom stazom.

Načelnik Efendić izjavio je da je izgradnja pješačke staze najvažniji infrastrukturni dio ovog prostora, jer sada pješaci mogu izlaziti od mjesta, gdje se nalazi katarska rezidencija, do same Eko Kuće uz botaničku baštu koja je zasađena prije nekih 15 godina.

“Sada je to zelenilo taman takvo da može da pravi određeni hlad i da formira jedan lijep prirodni ambijent. Nakon lijepog iskustva sa Centrom ‘Safet Zajko’, gdje veliki broj građana Novog Grada, ali i ostalih općina voli provoditi vrijeme, posebno sa djecom, mi smo krenuli s ulaganjima u Park šume Mojmilo. Park do sada nije bio zaštićen u periodu od 24 sata, pa je bio podložan određenim devastacijama, ali moram reći da je plan da u budućnosti bude pod nadzorom 24 sata, kako bi se spriječile devastacije”, najavio je Efendić.

Istaknuto je da je u ovoj godini planirana rekonstrukcija jednog sportskog igrališta i izgradnja dva dječija igrališta. Napomenuto je da je prije dvije godine kod Eko Kuće izgrađeno sportsko igralište koje se održava i u dosta je, kako je konstatovano, dobrom stanju.

Osim toga, planirani su i određeni ugostiteljski sadržaji i dio dodatnih staza do vrha Mojmila. Kako su obrazložili u Općini Novi Grad Sarajevo, pješačkom stazom sada se može doći i do poljoprivredno/edukativnog poligona Mojmilo, gdje se mogu naći i svojom rukom ubrati domaći proizvodi, uzgojeni bez korištenja pesticida i umjetnog gnojiva.

U nastavku razvoja izletišta Park šume Mojmilo predviđena je izgradnja parkinga od 40 mjesta u ulici Višegradska kao i izgradnja trotoara tom ulicom do ulice Safeta Hadžića. Jedan od stanovnika ovog dijela Mojmila, naselja Turkušići, Omer Turkušić, iskazao je, kako je navedeno, oduševljenje novoizgrađenom stazom, jer do sada nisu imali lijepo uređenu stazu.,

“Teško je bilo izaći uz brdo, dok nije postavljena staza, sada je puno lakše. Zahvaljujući načelniku, povezani smo sa gradom, tako da je nama ovo super i sada se sa brda Mojmilo možemo spustiti za desetak, petnaest minuta”, kazao je Turkušić.

Općina Novi Grad Sarajevo, kako je saopšteno, kontinuirano radi na izgradnji sportsko-rekreativnih zona, od brda Žuč, gdje je izgrađeno sportsko strelište i Dom oslobodilaca, sportskog centra “Srce” u Buća Potoku sa parkom i igralištima, zatim Centar “Safet Zajko” te Park šume Mojmilo. Iz ove lokalne zajednice su poručili da se u svim njenim dijelovima gradi sadržaj koji će upotpuniti život stanovništva, svim generacijama, posebno djeci.

To je jedan od razloga zbog čega mladi, posebno bračni parovi, kako je naglašeno, dolaze da žive u općinu Novi Grad. Novi Grad Sarajevo je jedina općina koja ima rast broja upisane djece u osnovne škole i ukupan rast broja stanovništva, što nije nažalost trend u Bosni i Hercegovini, saopćili su iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Radio AS