Završeni radovi na utopljavanju Područne škole Misoča u Ilijašu

Školarci koji pohađaju Područnu školu Misoča u Ilijašu, ali i učitelji i uposlenici, od nove školske godine imaju ljepši objekt, a prostorije u kojima borave tokom zimskog perioda bit će toplije.

Završetak radova na utopljavanju objekta, u okviru projekta koji realizira Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), svečano je obilježen danas.  

Mjere energijske efikasnosti uključuju termoizolaciju fasadnih zidova, utopljavanje krova i zamjenu krovnog pokrivača, djelimičnu zamjenu vanjske stolarije, zamjenu postojećeg dotrajalog plinskog bojlera novim kondenzacionim bojlerom, te prateće i pripremne radove. Vrijednost radova je oko 120.000 KM, bez PDV-a.

Resorni ministar Enver Hadžiahmetović na današnjoj svečanosti istakao je da mu je posebno zadovoljstvo jer u herojskoj Misoči, koja je dala doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine, školarcima poklanjaju ljepši školski objekt.

“Ovo je već treća škola u ovoj godini koju smo obnovili u Ilijašu. Osnovni benefit ovog projekta je poboljšanje uslova za rad i boravak naših učenika, prosvjetnih radnika i uposlenika škole, uz značajno smanjenje potrošnje energije i smanjenje emisija zagađujućih materija u zraku. Sredstva za implementaciju projekta osigurala je Vlada Kantona Sarajevo u saradnji sa UNDP-jem”, kazao je ministar Hadžiahmetović.

Direktor škole Adem Alić izrazio je zahvalnost Ministarstvu na realizaciji projekta.

“Sada imamo bolji ambijent, koji će sigurno unaprijediti odgojno-obrazovni proces u našoj školi. Nadamo se da će kroz projekt energijske efikasnosti imati i manje račune. Objekt je bio poprilično devastiran, ali sada imamo novi izgled i ljepši ambijent za naše učenike. Imamo osam učenika u prvom razredu, a ukupno 34 učenika u ovoj školi”, rekao je direktor Alić.

Učenici zajedno sa učiteljicama pripremili su priredbu kojom su počastili sve prisutne.

Radio AS