Završeno utopljavanje Studentskog doma u Nedžarićima: Studenti dobijaju bolje uslove za boravak

Obnovljeni Studentski dom Nedžarići, koji je dio projekta obnove 40 javnih objekata na poboljšanju energetske efikasnosti i kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo, danas je zvanično otvoren.

Projekt obnove Studentskog doma Nedžarići proveli su Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, uz finansijsku podršku Europske unije i  Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te Vlade Austrije. Radovi su obuhvatali toplinsku izolaciju fasade, zamjenu dotrajalih prozora i vrata, ugradnju energetski učinkovite rasvjete i poboljšanje sistema grijanja. Vrijednost investicije je oko 1,9 miliona KM.

Obilježavanju završetka radova prisustvovali su šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl, direktor JU „Studentski centar“ Sarajevo Amar Dovadžija i studenti iz Udruženja Studentskog centra Sarajevo.

“Drago mi je što EU može podržati energetsku učinkovitost u 40 javnih zgrada koje uključuju škole, vrtiće, ambulante i studentske domove kao što je ovaj danas. Ove intervencije će dovesti ne samo do obnove javnih zgrada i doprinijeti smanjenju računa za energiju, već će također smanjiti emisije stakleničkih plinova i poboljšati kvalitetu zraka. Ovi napori će biti dodatno podržani kroz paket energetske podrške za Zapadni Balkan koji je predsjednica Von der Leyen najavila prilikom svoje nedavne posjete BiH. Paketom se kratkoročno predviđa 70 miliona eura za saniranje posljedica većih cijena energenata za privredu i ugrožena domaćinstva u Bosni i Hercegovini, a srednjoročno će ubrzati prelazak na pouzdanije izvore energije”, rekao je ambasador Sattler.

Ministar Hadžiahmetović je stavio fokus na promociju energijske efikasnosti kao značajnog faktora u cilju smanjenju emisija zagađujućih materija u zrak, te ovom prilikom izjavio da danas, na dan kada obilježavamo završetak radova obnove Studentskog doma u Nedžarićima, koji je sada moderniji i energijski efikasniji, u svijetu se obilježava Svjetski dan čistog zraka.

“Ovo je jedna simbolična slučajnost, ali i dobra prilika da potaknemo svakog pojedinca u našem društvu da pruži izravan doprinos očuvanju zraka, a u konačnici i vlastitog zdravlja. Vlada KS provodi niz projekata koji doprinose smanjenju zagađenja zraka, a međunarodna zajednica i svi građani KS na tom putu su naši aktivni partneri. Naš krajnji cilj je osigurati stabilnu i ugodnu životnu sredinu, ali i kvalitetnu budućnost za generacije koje dolaze. Iz ovog razloga, izrazito sam ponosan da  studentice i studenti koji iz čitave BiH dolaze u naš kanton da steknu znanje i kompetencije koje će oblikovati njihovu budućnost sada imaju ljepši, komforniji i energijski efikasniji studentski dom”, naveo je ministar Hadžiahmetović.

Šefica ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl izrazila je zadovoljstvo što uz podršku i finansiranje od strane EBRD-a,  Kanton napreduje u poboljšanju energetske efikasnosti javnih zgrada.

“Ovo je važno kako bi se povećala udobnosti, smanjili računi za električnu energiju i kako bi se smanjila zagađenja u gradu. EBRD podržava Kanton u ovoj i mnogim drugim investicijama kao dio Akcionog plana zelenih gradova za Sarajevo, koji također uključuje ulaganja u zeleniji i učinkovitiji javni prijevoz, vodosnabdijevanje i obnovljivo daljinsko grijanje. Svi ovi projekti zajedno će imati izuzetan utjecaj na građane i usluge koje im se pružaju kao i na gradsko okruženje”, izjavila je Naessl.

Amar Dovadžija, direktor JU „Studentski centar“ se zahvalio Vladi KS, Europskoj uniji na čelu s ambasadorom Sattlerom i EBRD-u, te je naglasio da su se nakon 27 godina čekanja konačno uložila značajna sredstva u obnovu studentskog doma gdje boravi najosjetljivija populacija, naši studenti i studentice.

Studentski dom u Nedžarićima jedan je od najvećih javnih objekata u Kantonu Sarajevu koji je obnovljen u sklopu projekta energetske efikasnosti u cilju poboljšanja kvaliteta zraka. Projekt se finansira s dva miliona eura bespovratnih sredstava od EU i osam miliona eura kreditnih sredstava od EBRD-a. U svrhu efikasnije implementacije projekta EBRD je osigurao sredstva tehničke podrške u iznosu od 1.130.000 eura i to putem Vlade Austrije i Posebnog dioničarskog fonda EBRD-a.

Radio AS