Zbog visokih temperatura iz Sindikata apeluju da se zaštite radnici

Samostalni sindikat šumarstva prerade drveta i papira BiH uputio je poslodavcima apel za primjenu preventivnih mjera sigurnosti i zdravlja na radu u uvjetima visokih temperatura, s obzirom na to da se prema prognozama meteorologa očekuje povećanje temperature i u narednom periodu.

U saopštenju ovog sindikata se navodi da učestale vrućine mogu imati negativne posljedice po zdravlje ljudi. To se prije svega odnosi na radnike i radnice, posebno one koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja.

Predlaže se izbjegavanje obavljanja poslova u najtoplijem dijelu dana (12.00-16.00 sati), preraspodjela radnog vremena u smislu, da se teži dio poslova obavlja u hladnijem dijelu dana, organizovanje rada u smjenama, rotacija radnika prilikom obavljanja određenih poslova na visokim temperaturama, organizovanje češćih pauza u hladovini ili u rashlađenim prostorijama.

Također se predlaže nekoliko puta tokom dana osvježavanje hladnom vodom, posebno lice i zatiljak, unositi dosta tečnosti iako se ne osjeća žeđ (svakih 15-20 minuta po jednu čašu rashlađene vode), izbjegavati gazirana pića i kofein, izbjegavati tešku i obimnu hranu, obezbijediti i koristiti sredstava i oprema za ličnu zaštitu pri radu na otvorenom kod visokih temperatura, (ljetna odijela, kape, marame ili lagane šešire širokog oboda za glavu koji prekriva i vrat, naočare za sunce radi zaštite od UV zračenja i sl.).

Samostalni sindikat šumarstva prerade drveta i papira BiH poziva i nadležne da prate stanje i u slučaju da ovako visoke temperature potraju naredna duže vrijeme, proglase stanje elementarne nepogode – navodi se u saopćenju te dodaje da su preporuke objavljene i na zvaničnoj web stranici i FB stranici Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH.

Radio AS