1. juna počinje program “Novogradski dani 2022.”: Najavljen i koncert grupe “Divlje jagode” na Dobrinji

Bogat kulturni, umjetnički i sportski program 24. tradicionalnih “Novogradskih dana 2022.”, koji traju od 1. juna do 1. jula, namijenjen svim građanima, predstavljen je danas u Općini Novi Grad.

Kako je najavio načelnik te općine, Semir Efendić, manifestacija će započeti 1. juna otvorenjem izložbe “Sarajevska razglednica” Mersada Berbera, kao i defileom maturanata novogradskih osnovnih škola.

“Za svakog ima po nešto, kao što su Porodični dan, koncerti, predstave, kviz, Dan za penzionere, književna večer i mnogo toga, a manifestacija će biti završena velikim koncertom grupe “Divlje jagode” na Dobrinji”, kazao je načelnik Efendić.

Pomoćnik načelnika Tajib Delalić dodao je da će u okviru programa obilježavanja značajnih datuma i ličnosti biti održano 14 manifestacija, među kojima je najbitnija obilježavanje Dana odbrane općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč 8. juna.

Istakao je da će u okviru obilježavanja 30. godišnjice pogibije 48 boraca iz Ahatovića biti prikazan film “Ahatovići – Tajna autobusa smrti” 14. juna u Multimedijalnoj sali Općine.

Također je naglasio da će nizom drugih sadržaja, Danom posvećenom šehidima, Danom Patriotske lige i Zelenih beretki, Godišnjicom bitke za Mojlimo, godišnjicama pogibije Safeta Zajke, Safeta Isovića, Muzafera Mešića i Derviša Vražalice, građani imati priliku da se na prigodan način prisjete odbrambeno oslobodilačkog rata.

Pomoćnica općinskog načelnika Adisa Šuman je između ostalog najavila Književno večer sa Dževadom Karahasanom u Centru za kulturi i edukaciju 16. juna, zatim koncert duhovne muzike 3. juna, Večer sevdaha 29. juna, predstave “Abeceda” Feride Duraković i “Prah” Miralema Zupčevića te niz drugih aktivnosti.

Pomoćnik načelnika Emir Dedović istakao je da su iz oblasti sporta pripremili 23 manifestacija koje obuhvatu različita takmičenja iz šaha, boksa, atletike, odbojke, nogometa, košarke, rukometa te ribolova.

tvsa.ba

Radio AS