30.000 KM za rekonstrukciju fiskulturne sale na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj

Fakultet sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu iz budžeta Općine Centar dobio je danas donaciju od 30.000 maraka za potrebe rekonstrukcije fiskulturne sale. S tim u vezi, danas su u prostorijama ovog fakulteta načelnik Općine Centar Srđan Mandić i dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu Haris Alić potpisali ugovor o donaciji pomenutih sredstava.

Potpisivanju ugovora u ime Općine Centar prisustvovala je i pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević, a u ime Fakulteta prodekanesa za kvalitet i osiguranje kvaliteta na fakultetu prof. dr. Lejla Šebić, prodekan za međunarodnu saradnju prof. dr. Amel Mekić, viša asistentica Marijana Arapović Podrug.

“Želim u ime fakulteta i svoje lično ime izraziti duboku zahvalnost načelniku Srđanu Mandiću i Općini Centar za sve ono što rade za fakultet. Današnja finansijska donacija će nam itekako značiti kada je u pitanju rekonstrukcija dvorane, a to će imati veliku društvenu korist, kako za nastavu tako i za naučno-istraživački rad. Otvoreni smo za saradnju sa Općinom Centar za realizaciju zajedničkih ideja i projekata. Planiramo na jesen otvoriti i bazen, a svakako i u tom segmentu planiramo zajedničku saradnju sa Općinom. Hvala i našoj kolegici Marijani Arapović Podrug koja je inicijativu uputila prema načelniku Mandiću i Općini”, kazao je u pozdravnom obraćanju dekan Alić.

Načelnik Mandić naglasio je da Općina Centar izdvajanjem novčanih sredstava želi omogućiti mladim ljudima, od kojih zavisi budućnost naše cjelokupne zajednice, što kvalitetnije uslove za obrazovanje.

“Nakon godinu i po dana provedenih na funkciji načelnika uvidio sam da je svaka marka uložena u obrazovanje i u zdravstvenu zaštitu zaista potpuno opravdana investicija.  Lokalna zajednica nema nadležnost kada je u pitanju obrazovanje, ali ne možemo ostati nijemi na molbe za pomoć i podršku. Kada god smo u prilici uvijek se rado odazovemo, a siguran sam da ćemo i u budućnosti sarađivati kroz realizaciju zajedničkih projekata a u cilju stvaranja kvalitetnijih uslova za obrazovanje mladih”, poručio je Mandić.

Prodekanesa Šebić također se zahvalila na vrijednoj donaciji naglasivši da će rekonstrukcija sale značajno popraviti kvalitet nastavnog procesa i omogućiti lakše provođenje radnih sati i studentima ali i nastavnom osoblju.

“Gimnastička dvorana u kojoj obavljamo veliki dio nastave se trenutno nalazi u poprilično lošem stanju. Nemamo uvjete za adekvatno izvođenje nastave. Zidovi nisu dobro izolirani, u zimskom periodu je izuzetno hladno, a u ljetnom pretoplo, podovi su oštećeni”, pojasnila je Šebić.

Nakon potpisivanja ugovora, predstavnici Općine i Fakulteta obišli su gimnastičku salu, bazen i ostale prostorije fakulteta u kojima se svakodnevno provode nastavne i naučno-istraživačke aktivnosti.

Radio AS