3D srce “With love Sarajevo – Općina Centar” vraćeno na Eiffelov most

Postavka 3D elementa u obliku srca “With love Sarajevo – Općina Centar” vraćena je danas na Eiffelov most nakon što su sanirana oštećenja.

Da podsjetimo, Općina Centar 2018. godine finansirala je postavku 3D elementa u obliku srca “With love Sarajevo – Općina Centar”. Postavka je tokom proteklih godina pretrpila oštećenja, a uzimajući u obzir činjenicu da je Eiffelov most postao mjesto susreta kako naših sugrađana tako i turista koji posjećuju naš grad, Općina je izdvojila sredstva za sanaciju oštećenja na 3D postavci.

Eiffelov most poznat kao i Skenderija most nalazi se u Sarajevu u blizini Skenderije. Pomenuti most je 1893. godine podigao Skender-paša po kojem i čitav kraj na lijevoj obali Miljacke nosi ime Skenderija. Urađen je po nacrtima francuskog inženjera Gustava Eiffela.

S obzirom na svoj položaj, idealan je za mjesto okupljanja i susrete, pa je stoga Općina Centar ranijih godina pokrenula aktivnosti kako bi ovaj most učinila mjestom mladih i mladosti.

U Parizu, Kelnu, Firenci i drugim evropskim gradovima postoje mjesta gdje zaljubljeni mogu „zaključati“ svoju ljubav. U posljednjih nekoliko godina sve više zaljubljenih parova na ogradu pomenutog mosta u Sarajevu stavljaju katance sa ispisanim imenima i datumima i na taj način po uzoru na velike svjetske metropole zaključavaju svoju ljubav.

Osnovni simbol mosta je spajanje, prevazilaženje razlika, pa kad se tome još doda i simbolika katanca, poruka je jasna – ljubav nema rok trajanja.

Običaj “zaključavanja dvije duše” navodno potiče još iz drevne Kine. Zaljubljeni, kako nalaže ritual, zaključaju katanac sa svojim inicijalima, te bace ključ u rijeku kako niko drugi ne bi mogao „otključati“ njihova srca. Tako se, prema vjerovanju zaljubljenih, ostvaruje magija vječne ljubavi.

Radio AS