Ademović i Avdić otvorili dvodnevni skup Asocijacije MedCities u Sarajevu

Nakon što je na 18. generalnoj skupštini MedCitiesa, održanoj u Larnaki u novembru 2022. godine, predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović iskazao opredjeljenje i spremnost Grada Sarajeva za domaćinstvom 19. sjednice Generalne skupštine, u Vijećnici je danas počeo dvodnevni skup predstavnika gradova, članova Asocijacije MedCities.  

Dobrodošlicu učesnicima Generalne skupštine i međunarodnog Seminara MedCities-a, koji se održava u glavnom gradu BiH, poželjeli su zamjenik gradonačelnice Samir Avdić i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, a pozdravni govor je uime Asocijacije održala Clare Hart, gradska vijećnica Montpelliera, grada koji je u februaru ove godine preuzeo predsjedavanje Asocijacijom, a skupu se obratio i Josep Canals-Molina, generalni sekretar Asocijacije.

U obraćanju, Ademović je zahvalio svima koji su na bilo koji način dali podršku da Sarajevo bude domaćin ovog skupa te dali doprinos njegovoj organizaciji.

Istakao je značaj koje ovakve asocijacije imaju u smislu umrežavanja gradova i iskazao zadovoljstvo što je Sarajevo dio ove mreže te je u prilici prezentovati svoja iskustva i učiti iz iskustava drugih gradova.

Poželio je uspješan rad učesnicima skupa koji dolaze iz svih dijelova svijeta i ugodan boravak u Sarajevu.

Današnji rad se nastavlja održavanjem međunarodnog seminara na temu “Reversing biodiversity loss in urban environments in a context of the climate crisis: ecosystem approach and nature-based solutions” – Ublažavanje posljedica gubitka bioraznolikosti u urbanim sredinama u kontekstu klimatske krize: pristup ekosistemu i rješenja zasnovana na prirodi.

Mreža mediteranskih gradova MedCities osnovana je 1991. godine u Barceloni, kada je 16 gradova formiralo mrežu sa ciljem podrške zaštiti životne sredine iz lokalne perspektive, a 2015. godine mreža je postala potpuno nezavisna organizacija i sada okuplja 73 jedinice lokalnih vlasti sa svih obala mediteranskog bazena.

Osnovni cilj asocijacije je promoviranje izrade strategije održivog rasta i razvoja gradova te provođenje određenih gradskih projekata i promoviranje rasta uloge lokalnih vlasti u regionu Mediterana. Aktivnosti MedCities-a realiziraju se kroz projekte koje finansira Evropska unija i drugi internacionalni fondovi, a sastoje se u davanju tehničke pomoći i podrške, organizacije studijskih putovanja i seminara, kao i održavanju političkog dijaloga.

U četvrtak, 23. novembra, bit će održana sjednica Generalne skupštine asocijacije MedCities, na kojoj će biti razmatrani godišnji izvještaj za 2023., akcioni plan i budžet za 2024. godinu, te druga pitanja vezana za funkcioniranje Asocijacije.

Skupu prisustvuje više od 40 predstavnika gradova, članova Asocijacije, među kojima su gosti grada i gradonačelnici: Mohamed Abdel Karim Al Hiary, gradonačelnik Grada As-Salta, Lütfü Savas, gradonačelnik Grada Hataya, Aref Mahmoud Hussein Alrawjeeh, gradonačelnik Grada Madaba, Majlinda Bufi, gradonačelnica Grada Roskoveca, Ahmad Kamareddine, gradonačelnik Tripolija te drugi visoki predstavnici gradova, članova Asocijacije i drugi gosti, saopšteno je iz Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Radio AS