Ilijaš: Na svečanosti povodom Dana državnosti BiH sakupljan novac za djecu Palestine

Javna ustanova “Djeca Sarajeva”, u saradniji sa KSC Ilijaš, organizovala je sinoć u prepunoj kino sali Ilijaš centralnu svečanost povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, pod nazivom “Svima želimo mir”, u kojoj je učestvovalo preko 200 djece iz šest vrtića – “Ilijaš”, “Trešnjica”, “Ljiljani”, “Slavuj”, “Aneks” i “Rosica”, te dvije grupe iz obaveznog predškolskog programa. 

Svečanosti koja je imala humanitarni karakter, prisustvovao je veliki broj djece, odgajatelja, roditelja i građana Ilijaša, a sav novčani prilog koji se skupljao ovom prilikom biće uplaćen za djecu Palestine.

U ime Vlade Kantona Sarajevo, prisutnima se obratio premijer Nihad Uk, istakavši zadovoljstvo što prisustvuje obilježavanju ovog značajnog dana u prepunoj sali.

“Moramo da cijenimo ono što imamo u ovom trenutku. Imamo svoju državnost za koju smo se borili, koju treba da gradimo, između ostalog, i na ovaj način. Da krenemo iz vrtića, da naše najmlađe učimo o našoj domovini i koliko se ona treba voljeti. Nažalost, u ovom trenutku djeca Palestine nemaju tu priliku, a proteklih sedam decenija se bore za ono što mi danas imamo”, rekao je premijer Uk.

Izrazio zadvoljstvo što se nalazi na čelu Vlade koja je u proteklim godinama pokrenula generacijske projekte koji se tiču predškolskog obrazovanja.

“Istim putem i intenzitetom nastavljamo i dalje, jer je to naša obaveza prema odgojno-obrazovnom sistemu. Želimo što više djece da uključimo u predškolsko obrazovanje kroz proširenje kapaciteta naših javnih ustanova. U tom smislu iduće godine na području Kantona Sarajevo imat ćemo tri nova vrtića, koji će se nalaziti u općinama Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo. Imamo i niz subvencija kojima nastojimo da prebrodimo potkapacitiranost javnih ustanova kroz privatne vrtiće, u osnovnom obrazovanju su besplatni udžbenici, besplatan je i javni prijevoz, subvencioniramo stambeno zbrinjavanje mladih i činimo sve kako bi roditelji i djeca sutra imali kvalitetne uslove života u našem Kantonu, u našoj BiH. Čestitam svima Dan državnosti”, rekao je u svom obraćanju premijer Uk.

Među zvanicama koje su uveličale svečanost bili su ministar privrede KS Zlatko Mijatović, ambasador Palestine u BiH Nj.E. Rezeq Namoora, direktorica JU Djeca Sarajeva Ilda Bekrić, direktorica JU Institut za razvoj preduniverzitetsko obrazovanje KS Senada Salihović, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

“Palestinski narod nikada neće zaboraviti vaše stavove i podršku koju nam pružate. Prenosim vam zahvalnost, ljubav i prijateljstvo palestinske djece za svu djecu u BiH”, rekao je ambasador Namoora.

Direktorica Salihović istakla je da djecu od najranijeg uzrasta moramo učiti o Danu državnosti i mirno stajati pored zastave s rukom na srcu.

“Svi mi koji smo radili tokom rata i bili ratni učitelji i profesori znamo kako je bilo živjeti u Sarajevu i kakav je osjećaj kada danas održite čas, a sutra vas dočekaju prazna stolica i prazna klupa. Čestitam svima onima koji su učestvovali u organizaciji ovog događaja, te što na ovakav humanitaran način obilježavamo Dan državnosti BiH”, rekla je Salihović.

Podsjetila je da JU Institut za razvoj preduniverzitetsko obrazovanje KS u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje i mlade KS organizuje pohode za sarajevske učenike s ciljem upoznavanja domovine kroz obilaske bh. gradova.

“Nadam se da će u narednim godinama sva naša djeca proći diljem BiH uz podršku Vlade KS“, istakla je Salihović.

Radio AS