Aerodrom u Sarajevu imao najprometniji oktobar ikad sa 110.000 putnika

Međunarodni aerodrom Sarajevo u prošlom mjesecu zabilježio je najbolje rezultate ikada. U oktobru je sarajevskim aerodromom prošlo 110.580 putnika, što je rast od čak 30 posto u odnosu na prošlu godinu.

U poređenju sa pretpandemijskom godinom (2019.), promet putnika sarajevskim aerodromom je veći za 15,6 posto, odnosno za 30 posto u odnosu na 2021.
Rezultat je postignut prvenstveno zahvaljujući Wizz Airu, koji je 1. novembra zatvorio svoju bazu na aerodromu.

Zatvaranje je rezultiralo ukidanjem gotovo dvadeset linija. Prevoznik će nastaviti da održava letove iz Londona i Abu Dhabija do glavnog grada Bosne i Hercegovine.

“S dubokim žaljenjem smo morali donijeti tešku, ali odgovornu odluku da 1. novembra 2022. godine zatvorimo svoju bazu u Sarajevu. Putnici s rezervacijama na koje utječe ova odluka danas će biti kontaktirani putem e-maila sa savjetima o svim njihovim opcijama, koje uključuju: ponovnu rezervaciju, puni povrat novca ili 120 posto originalne cijene u vidu kredita aviokompanije”, saopštili su su tada iz WizzAira.

U periodu januar – oktobar, sarajevski aerodrom je kroz svoja vrata ugostio 1.242.066 putnika, čime je 2022. bila najprometnija do sada. Brojka je veća za 22,1 posto u odnosu na 2019. ili dodatnih 224.462 putnika, piše Ex-Yu Aviation News.

Već sada, dva mjesece prije kraja godine, Međunarodni aerodrom Sarajevo je zabilježio najbolji rezultat ikada nego prije dvije godine kada je našim aerodromom prodefilovalo 1.143.680 putnika.

Da će se zatvaranje WizzAira negativno odraziti na poslovanje aerodroma je sigurno, međutim Međunarodni aerodrom Sarajevo već sada pregovara s kompanijom Ryanair i nekoliko drugih avioprijevoznika kako bi našli zamjenu za Wizz Air.

Do sada, iz aviokompanije Air Serbia su objavili da uvode dodatne letove Sarajevo te da su “odlučili obezbijediti odgovarajuće kapacitete i posebne cijene da bi se svi putnici čiji su planovi za putovanje sada djelimično ili potpuno ugroženi, brzo i udobno prevezli do svojih krajnjih destinacija, preko Beograda”.

Klix.ba

Radio AS